Ανικανότητα και συμφέροντα...

...πίσω από τη διαχείριση νεκρών ζώων
Υπάρχει ενδεχόμενο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αναφέρθηκε στη Βουλή

Συζητώντας χθες το θέμα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες υπέπεσαν σε αριθμό παρανομιών, κυρίως όσον αφορά την εξασφάλιση των σχετικών αδειών

Τόσο η αδυναμία του κράτους όσο και διάφορα συμφέροντα συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη σε μια οριστική λύση του ζητήματος της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων. Μάλιστα, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, το κράτος,

το οποίο έχει και αυτό μεγάλες ευθύνες για το θέμα, καλείται να διαλέξει μεταξύ δύο αμφιλεγόμενων επιλογών, καθώς οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες υπέπεσαν σε αριθμό παρανομιών, κυρίως όσον αφορά την εξασφάλιση των σχετικών αδειών.

Το θέμα συζητήθηκε χθες κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, στην παρουσία εκπροσώπων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων των επηρεαζόμενων τοπικών Αρχών και άλλων όσοι άπτονται του θέματος. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν τα πυρά τους κατά των χειρισμών της Κυβέρνησης, η οποία εδώ και χρόνια προβαίνει σε πρόχειρες λύσεις, οι οποίες όμως βάζουν το πρόβλημα προσωρινά κάτω από το χαλί, το οποίο όμως επανέρχεται μεγεθυμένο.

Ποινικό αδίκημα
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τόνισε ότι το ζήτημα των αδειών είναι πολύ σοβαρό, υποδεικνύοντας ότι η έναρξη εργασιών χωρίς την εξασφάλιση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης συνιστά ποινικό αδίκημα.

Την ίδια ώρα στάθηκε στη χρήση του σφαγείου Κοφίνου, ως χώρο επεξεργασίας των ζωικών αποβλήτων, λέγοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πλαστογραφήθηκαν οι υπογραφές από πλευράς του σφαγείου, ενώ έψεξε την έλλειψη επαρκών διαδικασιών ελέγχου.

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν απέκλεισε την πιθανότητα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ενώ για το θέμα της πιθανής διασπάθισης μίλησε και ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, λέγοντας ότι έμεινε έκπληκτος από αυτά που άκουσε και ότι θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των συμβάσεων που υπογράφηκαν.

«Δύο παράνομες επιλογές»
«Το κράτος στην ουσία έχει να επιλέξει μεταξύ δύο παράνομων επιλογών για να βρει τη λιγότερο παράνομη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, όσον αφορά στο ζήτημα διαχείρισης των νεκρών ζώων. Ο κ. Καυκαλιάς κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαβουλευτούν με όλους τους αρμοδίους, για να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που να είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας και να σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα, λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου χαρακτήρισε την κατάσταση «δεδηλωμένο όργιο παρανομίας» και κάλεσε όλα τα αρμόδια τμήματα να συντονιστούν και να φέρουν ολοκληρωμένη πρόταση, που να σέβεται τους νόμους και το περιβάλλον.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει σύντομα, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν την κατάσταση που θα δημιουργηθεί για να δικαιολογήσουν τις αβυσσαλέες παρανομίες τους». Οι υπόλοιποι βουλευτές συμφώνησαν ότι οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να συντονιστούν και να επανέλθουν, διερευνώντας και τις καταγγελίες που ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής.

«Ξεγελάστηκε ο Δήμος Αραδίππου»
Ο αντιδήμαρχος Αραδίππου Χριστόδουλος Πάρτου δήλωσε ότι ο Δήμος του ξεγελάστηκε, όταν έδωσε άδεια για ανέγερση μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, λέγοντας ότι το έκαναν υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόταν διαχείριση μόνο των λυμάτων από τους χοίρους της περιοχής. Επισημαίνεται ότι εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Αραδίππου βρίσκεται η μονάδα της Cypra Βioenergy, της μιας εκ των δύο εταιρειών που βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε άδεια για επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1 και ότι διαφωνεί κάθετα σε μια τέτοια εξέλιξη. Από την πλευρά τους οι αγροτικές οργανώσεις και ομάδες κτηνοτρόφων απαίτησαν όπως το κράτος δώσει λύσεις τάχιστα, λέγοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

«Το πρόβλημα παραμένει»
Για «εμπλεκόμενα συμφέροντα και κυβερνητικές υπηρεσίες, που φαίνεται να εμπλέκονται και αυτές στα συμφέροντα, αλλά και για ανικανότητα των αρμοδίων» να δώσουν σύντομα λύση στο θέμα της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων, έκανε λόγο ο Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, μετά το πέρας της συζήτησης.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι εντός της συνεδρίας «ξεδιπλώθηκε για μία ακόμη φορά το μεγαλείο της κυβερνητικής ανικανότητας και ασυνεννοησίας ως προς τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων». Ανέφερε πως διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση και από το κράτος διαχρονικά αυτό ζήτημα είναι «εγκληματικός, γεμάτος κενά και δημιούργησε σωρεία προβλημάτων».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι «αυτή τη στιγμή μπορεί να μην κινδυνεύουμε όπως κινδυνεύαμε πριν από τρεις βδομάδες», ωστόσο αμέσως «πρέπει να τερματιστεί η υφιστάμενη διαδικασία διαχείρισης των ψόφιων ζώων», που θα έχει ως αποτέλεσμα «να γεμίσει η ύπαιθρος με ψόφια ζώα γιατί έχει γίνει μια προσωρινή ανανέωση, που έχει δώσει μια εντελώς μπαλωματική λύση, με την επέκταση του συμβολαίου, αλλά το πρόβλημα παραμένει».

«Σοβαρευτείτε»
Ο κ. Περδίκης είπε ότι στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας κλήθηκε και παρέστη και ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, «για να μας πει ότι πιθανόν όλο το πρόγραμμα να είναι και παράνομο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις».

Ο κ. Περδίκης κάλεσε την Κυβέρνηση «να σοβαρευτεί, διότι το ζήτημα είναι πάρα πολύ κρίσιμο, είναι ζήτημα υγείας, ζήτημα στήριξης της κτηνοτροφίας, είναι ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος. Θέλουμε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και να λυθεί τάχιστα, και να υπάρχει μια νόμιμη και επιτυχημένη διαχείριση των ψόφιων ζώων», τόνισε ο Πρόεδρος των Οικολόγων.

Ανέφερε πως «μια καλή εισήγηση είναι να υπάρχουν δύο εργοστάσια (διαχείρισης ζωικών αποβλήτων) τα οποία να καλύπτουν ανάλογες περιφέρειες της χώρας, να μην υπάρχει μονοπώλιο, να υπάρχει ανταγωνισμός». Καταλήγοντας ο Γιώργος Περδίκης ευχήθηκε όπως οι κυβερνώντες «βρουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την κρίση η οποία έχει δημιουργηθεί».

Επικρίσεις από ΑΚΕΛ
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε ότι «είμαστε εμβρόντητοι» για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «διαπιστώθηκε η τεράστια ασυνεννοησία ανάμεσα στις υπηρεσίες του κράτους». Όπως είπε η κ. Σάββα, «αναδείχθηκαν πτυχές του θέματος που συνιστούν με βάση και τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή αλλά και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων ενδεχόμενες παρανομίες».

Πρόσθεσε ότι «μαζί με τα απόβλητα κινδυνεύουν να μας πνίξουν ξανά οι προχειρότητες και οι ύποπτες μεθοδεύσεις». Καταλήγοντας η βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε κατά πόσον έχουμε κράτος, το οποίο κάλεσε «να φροντίσει για την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, κυρίως όμως ας διαφυλάξει τη νομιμότητα». Η Επιτροπή θα επανέλθει για να συζητήσει το θέμα, όταν λήξει η παράταση που δόθηκε στις εταιρείες.

To πρόβλημα
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν η Sigan Management Ltd ειδοποιήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές από τις 21 Φεβρουαρίου, ότι το συμβόλαιό της δεν θα ανανεωθεί και την αποκομιδή των κουφαριών και άλλων μελών, δηλαδή ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1, θα την εκτελούσε η Cypra Bioenergy Ltd.

Όμως η εταιρεία, που της κατακυρώθηκε διετές συμβόλαιο για την παραπάνω εργασία, δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις για την κατηγορία 1, καθώς δεν έχει πολεοδομική άδεια, για να διεξαγάγει την εργασία που της ανατέθηκε από την Κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται πολύ κοντά σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής Αραδίππου.

Η Κυβέρνηση ανανέωσε κυριολεκτικά την υστάτη για δύο μήνες το συμβόλαιο της Sigan, ενώ έδωσε νέα παράταση στη Cypra, ώστε να προσκομίσει τις απαραίτητες άδειες, για να αναλάβει εκείνη τη δουλειά. Όσον αφορά το μπάχαλο με τα συμβόλαια, αυτό προέκυψε, όταν κατακυρώθηκε διετής προσφορά για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1 στη Cypra το 2015, όταν ακόμα η εταιρεία δεν είχε καν εγκαταστάσεις.

Έκτοτε το συμβόλαιο της Sigan ανανεωνόταν κάθε μήνα μέχρι να ετοιμαστεί η Cypra, της οποίας, όμως, η πολεοδομική άδεια δεν αφορούσε τα υποπροϊόντα κατηγορίας 1.

Keywords
Τυχαία Θέματα