Ανάλυση: Τα σημαντικά στοιχεία της έκθεσης προόδου για Τουρκία

Η πρώτη συζήτηση διεξήχθη σήμερα Τετάρτη (21/11) ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, προτού κατατεθούν οι τροπολογίες για την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, στο πλαίσιο της γενικής εικόνας δυο είναι τα σημαντικά στοιχεία.

Πρώτον ότι ζητείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η αναστολή - όχι η διακοπή – των ενταξιακών

διαδικασιών της Τουρκίας.

Ως εναλλακτική επιλογή προτείνεται η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών και η πιθανή αντικατάσταση από την εμβάθυνση των τελωνειακών σχέσεων επηρεάζει αρνητικά το Κυπριακό ή όχι.

Η πρώτη εκτίμηση είναι πως μια τέτοια ενέργεια δεν επηρεάζει το Κυπριακό υπό την εξής έννοια: Αν υπάρχει στρατηγική για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, πολύ πιο εύκολα μπορεί να πιεστεί η Τουρκία στο θέμα της εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης.

Αυτό διότι, εκεί βρίσκονται τα οικονομικά οφέλη και οι μεγάλες επενδύσεις που αναζητεί η Τουρκία.

Ως εκ τούτου, αν η Κυπριακή Δημοκρατία διασυνδέσει την εμβάθυνση με την δική της αναγνώριση και με την εφαρμογή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης που σημαίνει άρση εμπάργκο σε αεροπλάνα, πλοία και εμπόριο. Τότε, ενδεχομένως το θέμα της ανατολής της ένταξης της Τουρκίας να αντικατασταθεί με πιο ευνοϊκό τρόπο για την Κύπρο.

Ως προς την παράγραφο που αφορά το Κυπριακό, το πρώτο στοιχείο είναι η υποστήριξη των προσπαθειών του Γ.Γ του ΟΗΕ να επαναρχίσει ο διάλογος.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η υποστήριξη λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου χωρίς ρητή αναφορά στην Δ.Δ.Ο.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι το κοινοτικό κεκτημένο αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε ως ενιαίο κράτος στην Ε.Ε με αναστολή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα ένεκα της κατοχικής παρουσίας, τότε, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτή η παράγραφος αν δεν αλλοιωθεί με την εισδοχή του όρου της Δ.Δ.Ο, μπορεί να αποτελέσει μια ορθότερη βάση επίλυσης του Κυπριακού, στηριζόμενη στην αντιδήλωση της 5ης Σεπτεμβρίου.

Το άλλο σημείο της έκθεσης είναι η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα