Ανάλυση: Πώς οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας επηρεάζουν την περιοχή μας

Τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και πώς αυτές επηρεάζουν την περιοχή μας, ανέλυσε στο Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός.

Οι σχέσεις μεταξύ των δυο μεγάλων δυνάμεων τα τελευταία χρόνια έχουν αναφλεγεί, ένεκα της επέκτασης του ΝΑΤΟ στις παρυφές ή και ακόμη εντός της σφαίρας επιρροής της πάλαι ποτέ Σοβιετικής

Ένωσης, σημείωσε ο κ. Κόντος.

Χρονικά, αυτή η περίοδος ορίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’90 - αρχές του 21ου αιώνα. Η παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, πρόσθεσε ο κ. Κοντός, συνηγόρησε στο να υπάρξει μια «αντεπίθεση» από πλευράς Ρωσίας στον περιορισμό του ΝΑΤΟ, αλλά και την επαναφορά της σοβιετικής σφαίρας επιρροής στο παλαιό σοβιετικό μπλοκ.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε ο κ. Κοντός, ανοίγει ο δρόμος του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια υπό προϋπόθεσες, σε μια περιοχή που, στην ουσία, ξεκίνησε η υποχώρηση της ρωσικής σφαίρας επιρροής, τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η αναπήδηση της Ελλάδας προς το άρμα των ΗΠΑ είχε ως απότοκο και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κοντός χαρακτήρισε ως πλεονέκτημα για την Ελλάδα τη γεωγραφική της θέση, σε μια περίοδο όπου η Τουρκία έχει χάσει την αξιοπιστία της απέναντι στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Το μειονέκτημα, υπογράμμισε ο κ. Κοντός, για την Ελλάδα, είναι η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, η οποία την καθιστά ευάλωτη σε πιέσεις.

Σε σχέση με την ελληνορωσική κρίση, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η ρήξη της Αθήνας με τη Μόσχα εμπεριέχει ρίσκο και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακίνδυνη.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι μια στρατηγική ρήξη της Ελλάδας με τη Ρωσία θα φέρει ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, τα οποία να αντισταθμίζουν τα οφέλη που χάνονται εξαιτίας της ρήξης με τη Μόσχα.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι έχει μια αναβαθμισμένη γεωστρατηγική θέση λόγω του φυσικού αερίου και της γρήγορης σχετικά ανάκαμψης από την οικονομική κρίση.

Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, επηρεάζεται από την απώλεια της αξιοπιστίας της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Αποτέλεσμα τούτου, τόνισε ο κ. Κοντός, η αξία να υπάρχει ένα Κυπριακό ανεξάρτητο κράτος από την τουρκική επιρροή, αναβαθμίζεται.

Οι τριμερείς συνεργασίες, ανέφερε ο κ. Κοντός, και η γέφυρα της Κύπρου στα εν λόγω σχήματα που δημιουργεί με την Ελλάδα, αναβαθμίζουν με τη σειρά τους ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική της θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα