Προδρόμου για αγωγό προς Αίγυπτο και επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Η διαπραγμάτευση με τη Noble Energy για την εκμετάλλευση της «Αφροδίτης» είναι ακόμη ανοιχτή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του «Σίγμα», σημειώνοντας πως ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι θα καταθέσουν το επόμενο διάστημα και τις δικές τους προτάσεις.

«Στόχος είναι να συνεχιστεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων και σύντομα θα έχουμε και αποφάσεις», είπε ο κ. Προδρόμου. Αναφορικά

με τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας με την Αίγυπτο για αγωγό, εξήγησε πως τα πράγματα προχωρούν κανονικά και μόλις κλείσει η συμφωνία θα ανακοινωθεί, αφού προς το παρόν γίνονται διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η εκμετάλλευση της Αφροδίτης δεν εξαρτάται από την επερχόμενη γεώτρηση της Exxon Μοbil το Φθινόπωρο.

Εδώ ανοίγει ένας ενεργειακός διάδρομος προς τις αγορές της Ευρώπης μέσω του αγωγού East Med, δήλωσε ο κ. Προδρόμου, εκφράζοντας την ελπίδα τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσόοείου να βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια.

Για τις έκνομες, παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιφυλάσσεται να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους παρακολουθούν τις τουρκικές ενέργειες.

«Δεν μπαίνουμε στη λογική έντασης με την Τουρκία, αφού το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην επανέναρξη των συνομιλιών», είπε. «Περιμένουμε επανέναρξη του διαλόγου με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά και δεδομένες τις διαδικασίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Ελπίζουμε να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, για να μπορέσει να ξεκινήσει ο Γενικός Γραμματέας τις διαδικασίες, όπως δείχνει ότι ενδιαφέρεται», επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας τριμερούς στη Νέα Υόρκη, είπε πως προς το παρόν δεν υπάρχει δεδομένο. «Εάν ο Γενικός Γραμματέας καλέσει τους δυο ηγέτες, η ε/κ πλευρά είναι πάντα θετική», είπε.

Για τα θέματα της Παιδείας, είπε πως οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν καταθέσει τρεις διαφορετικές προτάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα