Ανάλυση Κατσουρίδη: Οι διαφορές στο Κυπριακό σε σχέση με παρελθόν

O πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και πρόεδρος του επιστημονικού κέντρου «Ονήσιλος», Νίκος Κατσουρίδης, ανέλυσε τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τη Νέα Υόρκη, μέσα από την εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι".

Ο κ. Κατσουρίδης, κληθείς να σχολιάσει ποια είναι η διαφορά αυτή τη φόρα στο Κυπριακό, σε σχέση με το παρελθόν, ανέφερε: «Υπάρχει μια ομοιότητα και μια διαφορά. Η ομοιότητα είναι ότι συνεχίζει να είναι το

κλειδί για οποιαδήποτε εξέλιξη, ο ένοχος, η Τουρκία».

Για να προσθέσει: «Έχω πει πάρα πολλές φορές το παράδειγμα, θα το επαναλάβω. Κι αν αύριο το πρωί όλοι οι Ε/κ και όλοι οι Τ/κ ήμασταν συνταγμένοι πίσω από μια θέση στο Κυπριακό, δεν θα ήταν αρκετό για να λυθεί. Πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Τουρκίας».

Ο τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι αυτό που διαφοροποιεί τα δεδομένα σήμερα στο Κυπριακό, απαριθμούνται σε 2 -3 σημεία.

Όπως εξήγησε, το πρώτο στοιχείο διαφοροποίησης των δεδομένων είναι οι γεωπολιτικές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις κυρίως στην περιοχή μας.

Οι αλλαγές συμμαχιών, υπογράμμισε ο κ. Κατσουρίδης, έχουν αλλάξει τα ισοζύγια, που με τη σειρά τους δημιούργησαν ένα ρευστό τοπίο από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η δεύτερη σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, τόνισε ο κ. Κατσουρίδης, είναι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου.

Το τρίτο σημείο, αφορά την στάση της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, η οποία, όπως υποστήριξε, έχει φύγει από το πλαίσιο ομοσπονδίας και αναζητεί λύση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ.

«Και έχει προσθέσει αυτή τη στιγμή, τον τελευταίο ένα χρόνο τουλάχιστον, ξεκάθαρα μια προϋπόθεση η Τουρκία. Δεν θα βοηθήσει για λύση, εάν δεν βοηθηθεί η ίδια, να είναι συνδικαιούχος – συνεκμεταλλευτής του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, του πλούτου που έχει ανακαλυφθεί, όχι απλώς στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε ολόκληρη την περιοχή», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, αν συνυπολογίσει κανείς την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και το γεγονός ότι διπλωματικά σχοινοβατεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ότι στη Νέα Υόρκη δεν υπήρξαν εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο ίδιος σημείωσε, την ίδια ώρα, ότι η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί είναι απαραίτητη αυτή την περίοδο, καθώς έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που η πραγματοποίησή της θα είναι υποβοηθητική τουλάχιστον στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δεν δίστασε, μάλιστα, σε άλλο σημείο της εκπομπής, να χαρακτηρίσει ως ορθή την προσέγγιση του εβραϊκού λόμπι από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε, δεν πρέπει να δημιουργούνται αυταπάτες ως προς τα οφέλη που θα αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ λόγω της ρήξης τους με την Τουρκία.

Εξάλλου, ο Νίκος Κατσουρίδης υπογράμμισε την ανάγκη όπως στο Εθνικό Συμβούλιο να ανοίξουν ζητήματα προς προβληματισμό και όχι απλά να γίνεται μια ενημέρωση εθιμοτυπικού χαρακτήρα.

Ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή το Κυπριακό βρίσκεται σε κινούμενη άμμο, απάντησε καταφατικά.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στην παρουσιάστρια της εκπομπής, ανέφερε: «Πέστε ότι εσείς είστε μια πρέσβης στην Κύπρο και θα εκθέσετε στην κυβέρνησή σας τι γίνεται στην Κύπρο και ποια είναι η πολιτική. Εάν μπορείτε, κυρία Χριστοφίδου, να το κάνετε, θα σας προτείνω για Νόμπελ».

Keywords
Τυχαία Θέματα