Συνέχεια για «Νόστο» σε Λονδίνο και Αθήνα

Στο Λονδίνο και την Αθήνα θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκδηλώσεις του προγράμματος «Νόστος, η Επιστροφή», ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη τριμερής συνάντηση στην Αρμενία για θέματα διασποράς, ανακοίνωσαν σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ.

Προγραμματίζονται, παράλληλα, εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην Αθήνα,

καθώς και έκθεση μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τη Γενοκτονία Ποντίων-Αρμενίων και την τουρκική κατοχή της Κύπρου.

Ο κ. Κουίκ, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες, συναντήθηκε το πρωί με τον κ. Φωτίου, στο γραφείο του, στη Λευκωσία. Όπως δήλωσε ο κ. Φωτίου μετά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου Συναντίληψης για θέματα Διασποράς, που υπέγραψαν στα τέλη του 2016, ενώ συζήτησαν και θέματα που άπτονται των τριμερών συνεργασιών για τη Διασπορά.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής στην Αρμενία, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από εκδηλώσεις στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος, η Επιστροφή 2», που προωθούν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος.

Όπως εξήγησε ο κ. Φωτίου, «θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε στη Διασπορά μας τις χώρες μας» σε θέματα πολιτιστικού και ιατρικού τουρισμού και σε συνεργασία με τους αντίστοιχους οργανισμούς τουρισμού «θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε αυτό το ρεύμα επισκέψεων από την Αγγλία στις τρεις χώρες».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Κουίκ, θα ακολουθήσει και άλλη εκδήλωση του προγράμματος «Νόστος», τον Μάιο του 2019 στην Ελλάδα, «κάτω από τον Παρθενώνα, το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού».

Ακόμη, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Κύπρο ο νέος Πρόεδρος της Εβραϊκής Διασποράς. «Η συνεργασία με το εβραϊκό λόμπι είναι καθοριστικής σημασίας», με στόχο να προωθούνται τα εθνικά συμφέροντα σε κέντρα λήψης αποφάσεων, είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. «Τα θέματα της διασποράς είναι θέματα σημαντικά», είπε, και συμπλήρωσε ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις μέσα από τις τριμερείς αποσκοπούν στο να έρθουν πιο κοντά οι νέοι, «να γνωρίσουν τους πολιτισμούς των χωρών αυτών και μαζί να δουλέψουν για την προώθηση των συμφερόντων των χωρών μας».

Επίσης, ανέφερε ότι θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, στις 9 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ενδεχομένως στην παρουσία των Προέδρων Κύπρου και Ελλάδας.

Παράλληλα, είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες ώστε να ακολουθήσουν εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπου υπάρχουν είτε οργανωμένα σύνολα είτε φιλέλληνες. «Είναι μέσα στους άμεσους σχεδιασμούς μας αυτή η ημέρα να γιορτάζεται παντού», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κουίκ είπε ότι οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θα ξεκινήσουν από την Αθήνα, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση με τους Προέδρους Κύπρου και Ελλάδας, ώστε να θέσουν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό θα πρέπει να γίνουν και σε χώρες όπου δεν υπάρχει διασπορά, προσθέτοντας ότι ο φιλελληνισμός είναι τεράστιο κεφάλαιο.

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι σε αυτούς τους 22 μήνες που συνεργάζονται με τον κ. Φωτίου «έχουμε κάνει τόσα πολλά πράγματα, όσα δεν έχουν γίνει ποτέ μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», κυρίως σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Αρμενία, αλλά και τις επαφές που γίνονται με τον Λίβανο.

Ο κ. Κουίκ ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Φώτης Φωτίου ετοιμάζεται να ταξιδέψει με τη σειρά του στο Δουβλίνο, «για να ξεκινήσουμε την πολύ σημαντική τριμερή συνεργασία και με τους Ιρλανδούς». Συνέχισε, λέγοντας ότι η ιρλανδική διασπορά «είναι μια τεράστια δύναμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πάνω από 40 εκ. ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανούς».

Εξάλλου, είπε ότι στα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη έκθεση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων και την κατοχή της Κύπρου, η οποία είχε αναβληθεί λόγω πολιτικών εξελίξεων στην Αρμενία.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε συνεργασία με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά προωθείται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που αφορά τουρισμό και διασπορά, με σύνθημα «Πάρε μαζί έναν φίλο και έλα στην Ελλάδα».

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, ο ορίζοντας που έχουμε βάλει είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, ημερομηνία που θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κατέληξε ο κ. Κουίκ. Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι μαζί έχουν ξεκινήσει μια σειρά από ενέργειες, τις οποίες υλοποιούν χωρίς να μένουν μόνο στα λόγια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα