Ανάλυση: Η ΚΔ έχασε ιστορική ευκαιρία για τις Βάσεις με το Brexit

Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο, κλυδωνίζεται πολιτικά μετά την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας με την Ε.Ε για το Brexit, η Κυπριακή Κυβέρνηση παρουσιάζεται ικανοποιημένη σε σχέση το μελλοντικό καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στο νησί.

Ωστόσο, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Κέντας, μιλώντας στο SigmaLive έκανε λόγο για μια χαμένη ευκαιρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως εξήγησε, με βάση πάντα τα όσα μεταδίδονται επί του θέματος, αυτό που έγινε είναι ουσιαστικά η μεταφορά των προνοιών του

πρωτοκόλλου «3», της πράξης προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

Με απλά λόγια αυτό που συμφωνήθηκε για τις Βρετανικές Βάσεις ενόψει Brexit είναι η συνέχιση του καθεστώτος που απολάμβαναν μέχρι σήμερα.

«Με άλλα λόγια οι Βάσεις είναι εκτός Ε.Ε και θα συνεχίσουν να παραμένουν εκτός Ε.Ε με κάποιες πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου να εφαρμόζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κέντα, μπορεί να τονίζονται τα δικαιώματα που θα απολαμβάνουν οι Κύπριοι που διαμένουν στις Βάσεις ως Ευρωπαίοι πολίτες, πρωτίστως όμως η συμφωνία διασφαλίζει τα δικαιώματα των Βρετανών.

Προσθέτοντας ο ίδιος σημείωσε ότι εντοπίζει δυο προβληματικά στοιχεία σε σχέση με την συμφωνία.

«Είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία διαπραγματεύεται οικειοθελώς και με απόλυτη ισότητα το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων, με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1960 η συμφωνία ήταν δοτή και το 2002 όταν έκλεισε η συμφωνία η οποία μεταφέρθηκε στο πρωτόκολλο «3» και στη συνέχεια στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την Βρετανία, έγινε υπό το καθεστώς απειλής των Βρετανών να αποδεχτούμε τις αξιώσεις τους, δεν θα συναινέσουμε να μπείτε στην Ε.Ε», ανέφερε.

Για να συνεχίζει λέγοντας ότι η Κυπριακής Δημοκρατία εν έτη 2018, συναίνεσε σε λογικές που είχαμε υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού πριν από την ένταξη μας στην Ε.Ε.

«Ήταν μια καθαρά απολιτίκ και τεχνοκρατική διαπραγμάτευση η οποία δεν έλαβε καθόλου υπόψη της την διπλωματική πίεση στη οποία βρίσκεται η Μεγάλη Βρετάνια», σημείωσε.

«Ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Αυτό το οποίο έγινε υπογράμμισε ο κ. Κέντας, είναι πως για πρώτη φορά επισφραγίστηκε μια συμφωνία στην οποία εκούσια η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρεί στις Βρετανικές Βάσεις το καθεστώς το οποίο υπάρχει.

Το δεύτερο σημείο το οποίο χαρακτήρισε ως προβληματικό ήταν η τεχνοκρατική διαπραγμάτευση της Κυπριακής κυβέρνησης και έλλειψη διπλωματικής αυτοπεποίθησης που θα έπρεπε να είχε αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την ένταξη στην Ε.Ε το 2004.

Παράλληλα, ο κ. Κέντας, υποστήριξε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η Βρετανία θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική διαπραγμάτευση καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τα εργαλεία να ασκήσει πίεση προκαλώντας κόστος.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Κέντα έκανε μια ασφαλή διαπραγμάτευση για να την παρουσιάσει ως επιτυχία.

«Είναι πρώτη φορά που οικειοθελώς και αβίαστα παραδεχόμαστε ότι το καθεστώς των βάσεων είναι εκτός κοινοτικού κεκτημένου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα