Μαζεμένα εκατομμύρια σε ταμεία Οργ.Νεολαίας εντοπίζει ο Οδυσσέας

Την έκθεση για τον Οργανισμό Νεολαίας δημοσίευσε η Ελεγκτική Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι τα έσοδα και έξοδα του Οργανισμού για το 2016 ανήλθαν σε €5.576.171 και €5.245.203, αντίστοιχα, σε σύγκριση με €5.040.664, και €5.155.242 το 2015, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους €330.968, σε σχέση με το έλλειμμα €114.578 το 2015.

Στα έσοδα του Οργανισμού περιλαμβάνεται κρατική χορηγία ύψους €3.088.973 (€2.691.677 για το 2015), που συνιστά το 55% των εσόδων για το 2016. Επισημαίνεται ότι η συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού εξαρτάται αποκλειστικά από την κρατική χορηγία.

Μεταξύ

άλλων σημειώνει ότι τα σημαντικότερα ευρήματα/συστάσεις του ελέγχου αφορούν στα εξής:

• Διόρθωση λάθους με βάση το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 8 «Λογιστικές Πολιτικές, Μεταβολές των Λογιστικών Εκτιμήσεων και Λάθη.

• Συσσώρευση αποθεματικού από χορηγίες της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες ήταν μεγαλύτερες από τα ποσά που δαπανήθηκαν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και εθνικών δράσεων .

• Εισηγήσεις/επισημάνσεις που προέκυψαν από την εξέταση των διαδικασιών για επιχορήγηση δράσεων που αναλαμβάνουν νέοι της Κύπρου κάτω από το πρόγραμμα «Πρωτοβουλίες Νέων»:
- Καταμερισμός συνολικού ποσού κονδυλιού στις διάφορες δράσεις.
- Ανεπαρκείς διαδικασίες για αποτελεσματικότερο έλεγχο των καταβληθέντων ποσών, βεβαίωση εσόδων και εξόδων επιχορηγούμενων δραστηριοτήτων, επιβεβαίωση πληροφοριών αιτήσεων.
- Δαπάνες προβολής επικοινωνίας του ΟΝΕΚ και διοργάνωσης του Φεστιβάλ Νέων.

• Δέσμευση ΟΝΕΚ για παραχώρηση χορηγιών σε αιτητές του προγράμματος «Φοιτητές σε Δράση» χωρίς την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

• Διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για απόσπαση Λειτουργού Νεολαίας και διορισμό του ως Επίτροπος Εθελοντισμού.

Αναφορικά με την συσσώρευση αποθεματικού η ΕΥ διαπίστωσε ότι ότι διαχρονικά καταβαλλόταν στον Οργανισμό, από την Κυπριακή Δημοκρατία, μεγαλύτερο ποσό χορηγίας από εκείνο που δαπανείτο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και εθνικών δράσεων, με αποτέλεσμα να προκύψει σημαντική συσσώρευση, ως αποθεματικό, το οποίο στις 31.12.2016, ανερχόταν στα €3.962.375.

Λόγω του ότι μέχρι και το 2011, ο λογιστικός χειρισμός των λογαριασμών του Οργανισμού γινόταν από το Γενικό Λογιστήριο, εκφράσαμε την άποψη ότι το Γενικό Λογιστήριο θα έπρεπε να προβεί σε διερεύνηση του πιο πάνω υπολοίπου και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για διευθέτησή του. Σημειώνεται ότι, το 2011, με το κλείσιμο των λογαριασμών του Οργανισμού στο Γενικό Λογιστήριο, το Γενικό Λογιστήριο με σχετική εγγραφή του, μετέφερε από το αποθεματικό του Οργανισμού ποσό €2.411.902 ως επιστροφή αδαπάνητης Κρατικής Χορηγίας στο Γενικό Λογιστήριο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως , το οποιοδήποτε πλεόνασμα προκύψει από την πιο πάνω διερεύνηση θα πρέπει να τύχει χειρισμού βάσει των οδηγιών που δίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με επιστολή του ενημέρωσε τα αρμόδια Υπουργεία όπως πριν παραχωρούν οποιαδήποτε κρατική χορηγία προς τους Οργανισμούς που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο τους θα πρέπει να ζητούν ελεγμένους λογαριασμούς, και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι Οργανισμοί διαθέτουν αποθεματικό, περιλαμβανομένων και των τραπεζικών υπολοίπων, θα πρέπει να λαμβάνονται οι δέουσες ενέργειες για ανάλογη μείωση ή αποκοπή της χορηγίας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού, πληροφόρησε ότι ο Oργανισμός θα προβεί σε διερεύνηση των λόγων συσσώρευσης και αν χρειαστεί θα προβεί στις αναγκαίες λογιστικές εγγραφές.

Το Γενικό Λογιστήριο με επιστολή του ημερ. 12.04.2018 πληροφόρησε την ΕΥ ότι το απόθεμα που υπάρχει στον Οργανισμό Νεολαίας το οποίο έχει συσσωρευτεί είτε από πλεονάσματα της Κρατικής Χορηγίας είτε από άλλα έσοδα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από το Υπουργείο παιδείας και Πολιτισμού κατά την καταβολή της ετήσιας Κρατικής Χορηγίας που παραχωρεί στον Οργανισμό Νεολαίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα