ΑΝΑΛΥΣΗ: 36 ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης στην Τουρκία

Η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο στον Γερμανό βουλευτή, Αντρέι Χούνκο, δηλώνοντας πως δεν του επιτρέπουν να είναι παρατηρητής για τις εκλογές επειδή όντας στη Γερμανία είχε εκδηλώσει την υποστήριξή του στο PKK.Του ανακοινώθηκε ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Γερμανία.

Αντίθετα, τον Σουηδό βουλευτή δεν τον ενημέρωσαν εκ των προτέρων, ωστόσο μόλις αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη, οι αρχές χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία τον πληροφόρησαν ότι επιστρέφει

Στοκχόλμη με την επόμενη πτήση.

Το οξύμωρο είναι ότι ο ΟΑΣΕ δεν έχει προβεί σε καταγγελία του γεγονότος, αφήνοντάς το να περάσει στα ψιλά γράμματα.
Υπενθυμίζω ότι οι εκλογές αυτές, που ουσιαστικά σημαίνουν και την κατοχύρωση της αλλαγής του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας, από προεδρευόμενη σε προεδρική και την οριστική μεταβίβαση όλων των εξουσιών στο πρόσωπο του Ερντογάν.

Επίσης είναι άξιον απορίας αν θα μπορέσουν οι παρατηρητές να κάνουν τη δουλειά τους, οι εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και μετά από ψήφιση σχετικής νομοθεσίας οι κάλπες θα μεταφερθούν για καταμέτρηση σε άλλο σημείο, εκτός εκλογικών κέντρων και έγκυρα θα θεωρούνται και τα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν σφραγίδα.

Έτσι κι αλλιώς, έχουν φουντώσει οι φήμες για επικείμενη νοθεία, μετά την κάρτα που δημοσίευσε το πρακτορείο Αναντολού και στην οποία αναγράφονταν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατέθεσε μήνυση κατά του τουρκικού πρακτορείου ‘Αναντολού’.

Η κάρτα δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο εκπομπής και έδινε ποσοστό 53% στον Ταγίπ Ερντογάν και άρα νίκη από τον πρώτο γύρο.Ο Ιντζέ 26%, Ακσενέρ 12%, Ντεμιρτάς 7%.

Ο διευθυντής του ‘Αναντολού’ αναγκάστηκε πάντως, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, να δηλώσει πως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα τεστ.

Έντονη είναι πάντως και η προπαγάνδα των Μέσων Ενημέρωσης στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν ελέγχει όλα τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και το μόνο μέσο αντιπολίτευσης που έχει βρει διέξοδο είναι η Cummhuriyet, η οποία εκδίδεται στη Γερμανία από τον καταζητούμενο αυτοεξόριστο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ.

Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν εκφράσει φόβους δηλαδή ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων θα ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, ενώ ακόμη θα γίνεται καταμέτρηση, στο πλαίσιο λοιπόν της προπαγάνδας.

Μετά, εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα κάνει ομιλία ενώ θα καταμετρούνται ακόμη οι ψήφοι.Εκείνη την ώρα, λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νοθεία.

Ήδη, από την πρώτη εποπτεία, έχει διαφανεί ότι 30 χιλιάδες κάλπες είναι προβληματικές και το περίεργο είναι πως στην πλειοψηφία τους οι κάλπες αυτές βρίσκονται στη Ν/α Τουρκία, περιοχές κυρίως κουρδικού πληθυσμού.

Η προεκλογική αυλαία κλείνει απόψε τα μεσάνυχτα.

Μια προεκλογική περίοδος που τα είχε όλα. Εθνικιστικές κορώνες, ίντριγκες, παιχνίδια εξουσίας κυρίως από το στρατόπεδο του Ερντογάν, αναμοχλεύσεις σε οικονομικά και ροζ σκάνδαλα του παρελθόντος και φιέστες, από τα σημερινά εγκαίνια του νέου αεροδρομίου. Σήμερα ο Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε εκ νέου Ελλάδα και Ευρώπη για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ότι ουσιαστικά η ΕΕ δεν επέτρεψε την έκδοσή τους και η Ελλάδα ενέδωσε.

Ο Ιντζέ κατηγορεί τον Ερντογάν για την τιμή του κρεμμυδιού που ξεπέρασε το δολάριο, ο Ερντογάν έδωσε συμβουλή στους ταξιτζήδες να έχουν καθαρά αυτοκίνητα.

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στην Κυριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα