Η ΣΚΤ "μπλόκαρε" λογαριασμούς άνω των €2.500-Όλες οι λεπτομέρειες

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί ανάμεσα σε χιλιάδες καταθέτες της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας οι οποίοι έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Οι πολίτες, είδαν τους λογαριασμούς τους να μηδενίζονται χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.

Η Συνεργατική προχώρησε σε αυτή την κίνηση ώστε να αναγκάσει τους συγκεκριμένους πολίτες να προχωρήσουν σε άμεση διευθέτηση των υποχρεώσεών τους.

Αυτοί που επηρεάστηκαν είναι όσοι είχαν πάρει δάνεια και ως εξασφάλιση είχαν βάλει μια κατάθεση.
Σύμφωνα με στελέχη της Συνεργατικής

Κυπριακής Τράπεζας, η κίνηση έγινε σε λογαριασμούς όπου οι καταθέσεις ξεπερνούσαν τις 2.500 ευρώ.

Η κίνηση μας αποτελεί "συνήθη τραπεζική πρακτική και δεν έχουμε κάτι πρόσθετο να πούμε" ανέφερε στο Σίγμα ανώτατη πηγή της Συνεργατικής.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η εμπλοκή δεν οφείλεται σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας ένεκα της πρόσφατης συναλλαγής με την Ελληνική Τράπεζα, ήταν κάτι το οποίο είχε δρομολογηθεί να γίνει στο άμεσο μέλλον, απλά η διαδικασία επίσπευσε αυτή τη διαδικασία.

Συνολικά φαίνεται πως επηρεάζονται 5000 πρόσωπα και πλέον οι συγκεκριμένοι καταθέτες θα πρέπει από εδώ και πέρα να συναντηθούν με την Τράπεζα, ώστε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανείων τους και να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να αποδεσμευτούν και οι καταθετικοί τους λογαριασμοί.

Το πρωί είναι κυκλοφορήσει η φήμη ότι το «πάγωμα» αφορούσε τους πρωτοοφειλέτες αλλά και τους τους εγγυητές ωστόσο αργότερα διαψεύσθηκε ότι υπήρξε πάγωμα λογαριασμών στους εγγυητές.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν διαπληκτισμοί και εντάσεις σε καταστήματα.Φωνές και απειλές ακούστηκαν σε υποκατάστημα του Συνεργατισμού στη Λακαταμία, με την επέμβαση της Αστυνομίας να κρίνεται αναγκαία.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 09:15 το πρωί πατέρας και γιος μετέβησαν στο υποκατάστημα με σκοπό να κάνουν ανάληψη τα λεφτά τους.

Εκεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, δημιουργήθηκε ένταση, ενώ ακούστηκαν απειλές από τους δύο άντρες. Στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στο μεταξύ νομικά μέτρα εξετάζει η ΠΟΕΔ για το Ταμιευτήριο Δασκάλων, αφού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνης για το θέμα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δασκάλων.

Αναφέρουν ότι το Ταμιευτήριο των Δασκάλων ήταν απόλυτα υγιές και εύρωστο και δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τόνισε πως το 2013 στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης των ΣΠΙ η ΠΟΕΔ προθυμοποιήθηκε να δώσει το ποσό των €1,7 εκατ.που απαιτείτο για το Ταμιευτήριο των Δασκάλων, εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή από το κράτος.

Τώρα, όσο αφορά την πορεία της συμφωνίας με την Ελληνική, διευκρινίσεις έδωσε με ανακοίνωση της η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα.

Υποστηρίζει ότι το ποσοστό συμμετοχής της μπορεί να ανέλθει μέχρι το 29,9%. Η Δήμητρα έχει υπογράψει συμφωνία εγγραφής μετοχών με την Ελληνική Τράπεζα για €72,28 εκ ενώ κατέχει σήμερα το 10,05% του μετοχικού κεφαλαίου

Η Ελληνική υποχρεούται να διαθέσει κατά προτεραιότητα στη Δήμητρα αριθμό μετοχών, ώστε η Δήμητρα να έχει στην κατοχή της ποσοστό τουλάχιστον 20,1% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες μετοχές που παραμένουν προς διάθεση μετά και την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης, θα μπορούν να διατεθούν στη Δήμητρα κατά τη διακριτική ευχέρεια της HB, μέχρι συνολικού ποσού €72,28 εκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα