Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα και η ευθύνη επιστρέφουν στους Έλληνες

Με τη φράση "η ευθύνη επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες, η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες", σφράγισε την απόφαση για ρύθμιση του χρέους και την έξοδο της οικονομίας από τη μνημονιακή περίοδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε ομιλία του σε ειδική εκδήλωση στο Ζάπειο, ο κος Τσίπρας

ανέφερε ότι η πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για όλους, αλλά η οποία πρωτίστως ανήκει σε αυτούς που επί οκτώ χρόνια χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση και που σήκωσαν στην πλάτη τους «ολόκληρη τη χώρα».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε φορώντας για πρώτη φορά δημοσίως γραβάτα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα «στοιχήματα είναι για να υλοποιούνται».

«Μετά τις χθεσινές αποφάσεις η Ελλάδα γυρίζει οριστικά σελίδα. Από σήμερα και στο εξής, τη θέση της λιτότητας θα παίρνει ολοένα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, τη θέση της αβεβαιότητας θα παίρνει η σταθερότητα και η αξιοπιστία, τη θέση της εξαίρεσης η κανονικότητα», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να λύσει το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό πλέον καθίσταται βιώσιμο και η χώρα μπορεί να το εξυπηρετεί.

«Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με άδεια ταμεία, μια χώρα μηδενικών προσδοκιών και τα καταφέραμε. Η Ελλάδα γίνεται μια χώρα κανονική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί «το τέλος μιας οδυνηρής εποχής», καθώς η Ελλάδα «ανακτά την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία».

«Το καθεστώς άρσης της κυριαρχίας που επιβλήθηκε στη χώρα, με τον λεγόμενο “μνημονιακό καταναγκασμό” έλαβε τέλος. Η ευθύνη επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες. Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η χθεσινή συμφωνία δεν συνεπάγεται την επιστροφή στο παρελθόν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια έντιμη και συνετή δημοσιονομική πολιτική, λελογισμένης επέκτασης με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήγγειλε στοχευμένες ελαφρύνσεις σε όσους επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, μείωση των φόρων το 2019, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους, αλλά με πολύ περισσότερο χώρο», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Όπως διευκρίνισε, οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους και ότι δεν θα υπαναχωρήσει ως προς την υλοποίηση συγκεκριμένων θεσμικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει αναλάβει, αλλά η επιλογή των μέσων με τις οποίες θα τις υλοποιεί «θα ανήκουν αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις, και όχι σε τεχνοκράτες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η συμφωνία που υπεγράφη δεν εμπεριέχει καμία υποχρέωση για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, στον βαθμό που θα εκπληρώνονται οι στόχοι.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο ίδιο καθεστώς παρακολούθησης με τις άλλες χώρες που έχουν βγει από μνημονιακά προγράμματα, με τη διαφορά ότι αντί για δύο ετήσιες επισκέψεις κλιμακίων, στην Ελλάδα θα πραγματοποιούνται τέσσερις.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «έντιμη συμμαχία», που, παρά τις ετερόκλητες ιδεολογικές δυνάμεις που τη συγκροτούν, κατάφερε, σύμφωνα με τον ίδιο, να επιτύχει όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να πραγματοποιήσουν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε δύο βασικούς στόχους: την έξοδο από το μνημόνιο αφενός και αφετέρου την κάθαρση και τη Δικαιοσύνη. Απευθυνόμενος προς τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση. Και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από τη διαφθορά. Έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό που πετύχαμε δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα που σήκωσε το βάρος, σε εκείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους».

Σε μια συμβολική κίνηση, ο κ. Τσίπρας αφαίρεσε τη γραβάτα, στο τέλος της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι «κερδίσαμε το στοίχημα, την έβαλα και τη γραβάτα. Όλες τις μάχες, όμως, επίσημα και ανεπίσημα, τις έδωσα με τη στολή εργασίας, χωρίς γραβάτα. Και έτσι θα συνεχίσω να τις δίνω».

«Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα», είπε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα