Αμυντικό εγχειρίδιο για κοινή πολιτική άμυνας της ΕΕ

Έναν από τους τρεις προλόγους στο Εγχειρίδιο του Ευρωπαϊκού Κολεγιού Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΚΑΑ - ΕSDC European Security and Defense College) υπογράφει ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.Χριστόφορος Φωκαϊδης. Το εγχειρίδιο, που κατά δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι αποτελεί το κατάλληλότερο ανάγνωσμα για όποιον επιθυμεί να μάθει για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας είναι από σήμερα δημόσια προσβάσιμο στον ιστότοπο του ΕΚΑΑ.

Στον

πρόλογο που υπογράφει, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρει ότι "σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου απειλές ασφάλειας που αμφισβητούν την ίδια στην ουσία του τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις ανοικτές μας δημοκρατικές κοινωνίες. Επομένως, είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε αυτές τις προκλήσεις και θα ανταποκρίνονται συνολικά στις προσδοκίες των πολιτών μας".

Ο Υπουργός συνεχίζει λέγοντας ότι "στο πλαίσιο αυτό, καθορίζεται η παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, ως ένα νέο επίπεδο φιλοδοξίας για μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ευρώπη. Επιπλέον, το εφαρμοστικό πλάνο για την Ασφάλεια και την Άμυνα, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Άμυνας, αποτελούν αποφασιστικά βήματα προς μια ενισχυμένη αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας".

Κάνει μάλιστα και αναφορά στην θέση της Κύπρου λέγοντας ότι "σε μια γεωστρατηγική περιοχή με μεγάλη αστάθεια, η Κύπρος είναι σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης σε αυτούς τους απαιτητικούς καιρούς που απαιτούν συλλογική δράση".

"Αυτό το νέο επίπεδο φιλοδοξίας για την ΚΠΑΑ καθιστά απαραίτητη την προώθηση μιας κοινής αμυντικής κουλτούρας ασφάλειας που θα είναι βασισμένη στις κοινές μας αξίες, τα ιδεώδη και συμφέροντα ασφαλείας", αναφέρει.

"Η επένδυση σε συστηματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Από αυτή την άποψη, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΚΑΑ) είναι ζωτικής σημασίας", σημειώνει ο Υπουργός.

"Η Κύπρος", σημειώνει ο Χρ.Φωκαϊδης, "υποστηρίζει ενεργά την εξέχουσα εργασία και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του ΕΚΑΑ συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης του παρόντος Εγχειριδίου".

"Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι ανεκτίμητο εργαλείο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και όσους θέλουν να εμβαθύνουν την κατανόηση και τη γνώση τους για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και θα συμβάλει έτσι στην προώθηση του ευρύτερου στόχου μιας κοινής αμυντικής κουλτούρας", καταλήγει ο Υπουργός Άμυνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα