"Γυρίζει" η Κύπρος με πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Τέσσερα χρόνια μετά το "κούρεμα" καταθέσεων και την εφαρμογή του μνημονίου, η Κύπρος πια είναι σε θέση να αρχίσει δειλά - δειλά να στέκει από μόνη της στα πόδια της.

Ο υπουργός ξεκινά διαπραγματεύσεις για προωρη αποπληρωμή σχεδόν του 1/3 του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γύρω στα 280 εκ. Ο ίδιος εξερχόμενος της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε πως μια τέτοια κίνηση θα απαλλάξει τον φορολογούμενο από ένα βαρίδι, τουλάχιστον 0,5%.

Το συνολικό δημόσιο χρέος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα €19 δις, από τα οποία το €1 δις οφείλεται στο ΔΝΤ με καταληκτικό έτος αποπληρωμής το 2026 και τα €6,3 δις στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό με καταληκτικό έτος αποπληρωμής. Ρίχνοντας μια ματιά στα επιτόκια δανεισμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γίνεται αντιληπτό ότι η Κύπρος είναι πλέον σε θέση να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο από τις διεθνείς αγορές.

Πρόκειται, όμως, για μία κίνηση, η οποία καταμαρτυρεί ότι το τρένο έχει πάρει πλέον την πορεία του. Προφανώς, και η μερική πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτή καθεαυτή μπορεί να συνιστά μια ορθολογιστική οικονομική πράξη, ωστόσο, προϋποθέτει μια αλυσίδα από πράγματα για να φτάσει κανείς ως εκεί. Πρώτον, μια επιτυχημένη δημοσιονομική πορεία και δεύτερον μια ικανοποιητική ανάπτυξη. Αυτά, με τη σειρά τους έφεραν τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και ως επακόλουθο έριξαν τις αποδόσεις των ομολόγων άρα και το επιτόκιο δανεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα,το δημόσιο χρέος το 2018 να πέφτει κάτω από το 100%. Το τριετές πλάνο διασφαλίζει πως και τα επόμενα τρία χρόνια ο κρατικός προϋπολογισμός θα παραμένει ισοσκελισμένος. Όσα παίρνουμε δηλαδή, τόσα θα δίνουμε...

Όσον αφορά στο 2018, εκτιμάται ότι

Δημόσια

έσοδα €7,44 δις (+3,6%)

Δημόσιες

δαπάνες €7,36 δις (+2,9%)

Δημόσιο

χρέος κάτω του 100%

Εξαγγελίες για αναπτυξιακά έργα

Με δεδομένο ότι οι δαπάνες για το 2018 θα είναι αυξημένες κατά 150 εκ. ο Χάρης Γεωργιάδης εξήγγειλε μία σειρά έργων. Σ' αυτά συγκαταλέγονται έργα που παρέμεναν στις υποσχέσεις για δεκαετίες, όπως

- Δρόμος Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς

- Δρόμος Λεμεσού - Σαϊττά

- Περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας

- Έργα υποδομής για ερευνητική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο Κύπρος

- Ενεργειακές υποδομές στο Βασιλικό

- Υδατικά έργα

Keywords
Τυχαία Θέματα