"Κάλυψη απόκρυψη" σε Βρ.Βάσεις η αμερικανική βάση "φάντασμα";

Ερωτηματικά γεννά το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου ΑBC το οποίο κάνει αναφορά σε κλείσιμο αμερικανικής βάσης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα η αεροπορική βάση λειτουργούσε εργοδοτώντας περίπου 40 αξιωματούχους και στοίχισε 70 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό κράτος.

Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσαν στο Sigmalive ότι η εν λόγω

βάση φέρεται με βάση πληροφορίες να βρισκόταν στις Βρετανικές Βάσεις. Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η ΚΔ δεν σχετίζεται με την εν λόγω υπόθεση.

Το Google Map πάντως δίδει "απάντηση" για το που βρίσκεται η μυστική αυτή βάση.

Όπως αναφέρει η Κυβέρνηση, "Σχετικά με αμερικανικό δημοσίευμα για αεροπορική βάση στην Κύπρο, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιοδήποτε σχόλιο να κάνει. Ερωτήματα θα πρέπει να απευθύνονται στις αμερικανικές αρχές".

Άριστα ενημερωμένες πηγές των Βρετανικών Βάσεων ωστόσο που μίλησαν στο SigmaLive ανέφεραν λακωνικά ότι αυτά «είναι ζητήματα των Αμερικανών», χωρίς να διαψεύσουν ούτε να επιβεβαιώσουν το αν η αμερικανική βάση αυτή λειτουργούσε εντός των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι.

Η βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο συγκροτήθηκε ένα χρόνο μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 στην διπλωματική αποστολή και στο κλιμάκιο της CIA στην Βεγγάζη της Λιβύης. Μεταξύ αυτών κι ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς. Η κυβέρνηση Ομπάμα δέχθηκε αργότερα κριτική για μη επαρκή αντίδραση στην κατάσταση ανάγκης που προκλήθηκε, ενώ ένας πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησε στο ABC News άφησε να εννοηθεί ότι ίσως το γεγονός αυτό είχε ρόλο στην λήψη της απόφασης για την οργάνωση και λειτουργία της βάσης. Η βάση έκλεισε τον Αύγουστο του 2017.

Το οικονομικό κόστος της λειτουργίας της, ανερχόταν περίπου στα 20 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών (OIG).

Το γραφείο αυτό αποφάνθηκε ότι η βάση ελικοπτέρων οργανώθηκε χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας (Aviation Government Board -AGB) του υπουργείου, ενώ δήλωσε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν στάθηκε δυνατό να παρουσιάσει κάποια αρχεία από την έναρξη της λειτουργίας της, τα οποία, “να εξηγούν τον σκοπό λειτουργίας της βάσης, το αναμενόμενο οικονομικό κόστος για την απεγκατάσταση της ή την επέκταση της χρήσης της. Παράλληλα, δεν εντοπίστηκαν κάποια έγγραφα που να παραθέτουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση διακοπής λειτουργίας” της βάσης ελικοπτέρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα