Ακιντζί: Μένουν όλοι οι έποικοι

Η ΛΥΣΗ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ, ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ

Υποστήριξε ότι θα δοθεί χάρτης στην πενταμερή, διασυνδέοντας το εδαφικό με τις εγγυήσεις

«Αυτοί μιλάνε με την αντίληψη ότι και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους είναι πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι δίκαιο», ισχυρίστηκε ο Ακιντζί, υποστηρίζοντας ότι 40.000 από τους πρόσφυγες έχουν πεθάνει

Όλοι οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» (220 χιλιάδες) θα είναι πολίτες της Ομόσπονδης Κύπρου

και κατ’ επέκτασιν της Ε.Ε., έποικοι ή Τ/κ. Αυτό το έχουμε συμφωνήσει, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της δικής του διακαναλικής συνέντευξης. Υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που ζουν στο εξωτερικό, αν θέλουν να πάρουν την υπηκοότητα του ομόσπονδου κράτους, θα μπορούν, ανέφερε περαιτέρω. Θα φέρνουμε, πρόσθεσε, εργάτες από την Τουρκία, ειδικότερα εάν υπάρχει ανάπτυξη.

Μόνο σενάριο η εκ περιτροπής

Στην εισαγωγική του ομιλία, δήλωσε ότι η εκ περιτροπής προεδρία αποτελεί «βασικό στοιχείο της πολιτικής ισότητας» και αν θα έχουμε λύση, θα υπάρχει εκ περιτροπής, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε άλλο σενάριο εκτός της εκ περιτροπής δεν θα γίνει αποδεκτό από τους Τουρκοκυπρίους. Παρουσιάζοντας σημεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, είπε ότι το προεδρικό σύστημα θα έχει πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, οι οποίοι, σε συγκεκριμένα ζητήματα, υποχρεούνται να πάρουν κοινές αποφάσεις.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εμφάνισε ως διαφωνία τον αριθμό των ατόμων του Υπουργικού και το δικαίωμα ψήφου του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου στο Υπουργικό. Ανέφερε, επίσης, ότι αν τελικώς δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, θα πρέπει τουλάχιστον ένας Τ/κ υπουργός να ψηφίσει υπέρ της όποιας πρότασης κατατεθεί. Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι η θέση αυτή δεν είναι όπως το «βέτο». Όπως είπε, «βέτο» θα ήταν αν ζητούσαμε όλοι να ψηφίσουν υπέρ ή κατά μιας απόφασης.

Χάρτης στην πολυμερή

Η ε/κ πλευρά έλεγε ότι θα πηγαίναμε Ελβετία να μιλήσουμε μόνο για το εδαφικό. Η συμφωνία δεν ήταν αυτή. Η συμφωνία ήταν ότι θα συζητήσουμε και όλα τα άλλα θέματα. Μας το επιβεβαίωσε ο κ. Έιντε, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Βεβαίως και θα πάμε στην Ελβετία, βεβαίως και θα συζητήσουμε το Εδαφικό. Υπάρχουν όμως άλλα ανοικτά θέματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία ή οι Ε/κ να πουν για περιουσιακό. Δύο μέρες θα συζητούμε αυτά τα θέματα που έχουν απομείνει. Μετά θα μιλήσουμε για τα κριτήρια για το Εδαφικό, να δούμε πού βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο κεφάλαιο», είπε.

«Η συμφωνία μας δεν ήταν να πάμε σε κριτήρια, σε χάρτη και μετά σε πενταμερή. Εγώ απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) το άκουσα αυτό. Θα πάμε σε κριτήρια, να συμφωνήσουμε πότε θα γίνει η πενταμερής και αφού γίνουν αυτά, τότε θα δούμε χάρτη», είπε, διασυνδέοντας, στην ουσία, το εδαφικό με τις εγγυήσεις. «Ο χάρτης θα είναι στο τραπέζι όταν ξεκινήσει η πενταμερής», πρόσθεσε.

Δεν έχουν δικαιώματα τα παιδιά και τα εγγόνια

Ερωτηθείς σχετικά με την εγκατάσταση Ε/κ στο τουρκικό συνιστών κράτος, ο Ακιντζί δήλωσε πως θα αναγνωρίσουν το ατομικό δικαίωμα της περιουσίας, φέρνοντας, όμως, τα εξής παραδείγματα: Αν υπάρχει μια μεγάλη πολυκατοικία, με δέκα ορόφους, θα πούμε στους Ε/κ που θα επιστρέψουν ότι μπορούν να πάρουν ένα-δύο διαμερίσματα. Αν έχει κάποιος 10 σκάλες πάνω στη θάλασσα, θα μπορεί να πάρει μία ή δύο. Το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας αναγνωρίζεται, αλλά με περιορισμούς ως προς το μέγεθός της.

Ο εγκάθετος της κατοχής δήλωσε, παράλληλα, πως μόνο το 20% των Ε/κ θα μπορούν να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα (εννοώντας τις τοπικές εκλογές), ενώ αυτοί που θα επιστρέψουν θα πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους σε τουρκικά σχολεία. «Επίσημη γλώσσα στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία θα είναι η τουρκική», τόνισε. Αυτό που λένε οι Ε/κ για 100.000 πρόσφυγες είναι εκείνοι που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, διευκρίνισε. Αναφορικά με τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν 160.000 πρόσφυγες εν ζωή, καθώς τουλάχιστον 40.000 έχουν πεθάνει. «Αυτοί μιλάνε με την αντίληψη ότι και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους είναι πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι δίκαιο», ισχυρίστηκε.

Δάνεια με εγγύηση το αέριο

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι οι απευθείας φόροι θα πηγαίνουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι έμμεσοι στις συνιστώσες πολιτείες. Μέχρι να εξομαλυνθεί το επίπεδο των δυο οικονομιών θα δοθούν περισσότερα χρήματα στην τ/κ κοινότητα, υποστήριξε, λέγοντας ότι το 6% του ομόσπονδου προϋπολογισμού θα πάει στην τ/κ πολιτεία. Επιπλέον, είπε, αναζητούμε χρήματα από την Ε.Ε., τα οποία θα κατευθύνονται πρώτα στην τ/κ πλευρά, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, έχει αποδεχτεί και η ε/κ πλευρά.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, δήλωσε ότι θέλουν το κυπριακό και το ισραηλινό αέριο να πάει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και να ενωθούμε με την Τουρκία μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος. Θέλουμε να δούμε το νερό της Τουρκίας να πάει παντού, και στην ε/κ πλευρά, πρόσθεσε. Θα υπάρχουν εισοδήματα από το φυσικό αέριο και θα μπορούσε να μπει ως εγγύηση για εξασφάλιση δανείων, υποστήριξε περαιτέρω, λέγοντας πως υπολογίζει το κόστος της λύσης να φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια. Μην περιμένετε όλα αυτά τα λεφτά να έρθουν απ’ έξω, δεν θα έρθουν οι ξένοι να πληρώσουν για τα σπίτια μας. «Θα αναγκαστούμε να έχουμε και δάνεια». Ανέφερε, πάντως, ότι σε περίπτωση λύσης το χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους Ελληνοκυπρίους, γιατί δεν θα ζητηθεί να το πληρώσουν.

«Κάτι» να τον προστατέψει

Με τον κ. Αναστασιάδη, είπε, έχουμε καταλήξει σε μια αντίληψη της συμφωνίας, αλλά το «απορριπτικό μέτωπο» Ελληνοκυπρίων είναι κατά, είπε ο εγκάθετος της κατοχής. «Στο μυαλό μας έρχονται εποχές του '60 και τα 13 σημεία του Μακαρίου. Θέλω κάτι να με προστατέψει από αυτά. Δεν θέλω να υπάρχουν ξανά τα ίδια πράγματα», δήλωσε. Δεν θέλω να είμαστε υπό τη σκιά των όπλων και η ασφάλεια να εξαρτάται από αυτό, όμως την πρώτη μέρα της λύσης δεν θα υπάρχει η αναμενόμενη ασφάλεια, είναι σταδιακά τα πράγματα. Θέλουμε να δούμε σιγά-σιγά ότι η λύση εδραιώνεται, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιχείρηση για πάταξη του παράνομου τζόγου στο μικτό χωριό Πύλα, ο Ακιντζί υποστήριξε: «Έχουμε απέναντί μας έναν Υπουργό Δικαιοσύνης που δεν μπορεί να πει ότι κάναμε μαζί μια αστυνομική επιχείρηση. Αποφεύγουν και φοβούνται να πουν ότι είχαμε μαζί μια συνεργασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα