Ακιντζί: «H πιο σημαντική απόφαση που λάβαμε με τον φίλο Νίκο»

Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο Διευθυντριών και Διευθυντών του προγράμματος ‘Imagine’, με τίτλο «Μετασχηματιστική ηγεσία για την ειρήνη»  που διοργάνωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, στο Λήδρα Πάλας, ο τ/κ κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της καλλιέργειας μια κουλτούρας ειρήνης στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα τη συμβολή της εκπαίδευσης σε αυτό.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, είπε ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις και στόχους, όμως σημαντικό είναι

να έχουμε μια κουλτούρα ειρήνης όταν αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα.

Αναφέρθηκε συναφώς στη σημασία του διαλόγου στην προσπάθεια επίλυσης των διαφορών ενώ μίλησε και για την ανάγκη σεβασμού της ισότητας, των πολλαπλών ταυτοτήτων και του πλουραλισμού.

Όλα αυτά είναι στοιχεία απαραίτητα για να γίνει λειτουργικό το ομοσπονδιακό πολίτευμα, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι πρέπει να αναρωτηθούμε τί κοινωνία θέλουμε. Αν η απάντηση είναι ειρήνη, ευημερία και συνύπαρξη, τότε πρέπει να μετασχηματίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα ανάλογα, συνέχισε.

Στάθηκε παράλληλα στη σημασία να διαπαιδαγωγηθούν παιδιά με ικανότητες κριτικής σκέψης, αλλά και να είναι δημοκράτες, ώστε να έχουν γνώσεις και να μπορέσουν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης.

Μιλώντας για την απόφαση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για σύσταση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση το 2015, είπε ότι ήταν «η πιο σημαντική απόφαση που λάβαμε με τον φίλο Νίκο», υποδεικνύοντας τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στα προγράμματα της Τεχνικής Επιτροπής.

Μέσα από την επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων και με την πολυπολιτισμικότητα μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης.

Η Τεχνική Επιτροπή έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέσα από τη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στις δύο πλευρές, είπε και αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και στην εισαγωγή της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στα σχολεία και στις δύο πλευρές του νησιού.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να εφαρμοστούν και να υπάρξει ειρήνη, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πήγε στο συνέδριο για να δώσει κάποιο πολιτικό μήνυμα, αλλά για να εκφράσει ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για το έργο που γίνεται.

Όπως και να ονομάσουμε το νέο σύστημα που θα εγκαθιδρύσουμε, θέλουμε ένα σύστημα όπου όλοι θα ζουν ελεύθερα, ειρηνικά και με ισότητα, είπε.

Η παιδεία είναι το κλειδί για να γίνει μόνιμο αυτό το σύστημα, συνέχισε, ενώ είπε ότι αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε τη δημιουργία μιας κουλτούρας ειρήνης, τότε το τελικό αποτέλεσμα δεν θα διαρκέσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα