Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος: Διάγνωση, συμβουλές προς γονείς

Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος παραμένει ο εφιάλτης των γονιών, αλλά επίσης και ένα άλυτο ιατρικό αίνιγμα παρά τις πολλές ερευνητικές προσπάθειες. Συμβαίνει σε βρέφη ηλικίας 1 μηνός μέχρι 1 χρόνου και η πλειοψηφία των περιστατικών είναι σε βρέφη 2-4 μηνών. Είναι αιφνίδιος και ύπουλος, γιατί συμβαίνει απότομα χωρίς κανένα απολύτως προειδοποιητικό σημάδι. Συμβαίνει κυρίως την ώρα που το μωρό κοιμάται. Βάζετε το μωρό στο κρεβατάκι του για ύπνο και μετά όταν πάτε να ελέγξετε τι κάνει διαπιστώνετε ότι δεν αναπνέει. Το μωρό δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα προηγουμένως.

Διάγνωση

Ενώ

η διάγνωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασθενειών τίθεται με την παρουσία κάποιων συμπτωμάτων, η διάγνωση του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου τίθεται με τον αποκλεισμό κάποιων άλλων παθήσεων. Όταν βρεθεί νεκρό στην κούνια του ένα βρέφος θα πρέπει να αποκλειστούν οι εξής πιθανότητες:

1. Κακοποίηση του βρέφους.

2. Δυστύχημα

3. Το βρέφος να έπασχε από κάποια ασθένεια, όπως καρδιακά προβλήματα ή κάποιο μεταβολικό νόσημα, η οποία να μην διαγνώστηκε πριν από το θάνατο γιατί δεν έδινε συμπτωματολογία.

Ο γιατρός λοιπόν θα κάνει αυτοψία (θα ελέγξει το χώρο που βρέθηκε νεκρό το μωρό) και θα μελετήσει το ιατρικό του ιστορικό. Αν αποκλειστούν οι πιο πάνω πιθανότητες τότε θέτει τη διάγνωση του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η διάγνωση λοιπόν τίθεται εξ αποκλεισμού άλλων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο στο βρέφος.

Διαβαστε τη συνέχεια στο www.paidiatros.com

Keywords
Αναζητήσεις
aifnidios vrefikos thanatos
Τυχαία Θέματα