Άφησε άφωνη την ΕΕ, λέει ο Τσίπρας

Δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού μετά τις ανακοινώσεις για πρωτογενές πλεόνασμα
Οι βασικές παραδοχές ΔΝΤ και ΕΕ για το ελληνικό μνημόνιο λαμβάνουν ως δεδομένο πως η συζήτηση για δεκαετή διατήρηση του 3,5% εγκαταλείφθηκε, τόσο από τη Γερμανία όσο και από το Eurogroup

Η κυβέρνησή του άφησε την Ευρώπη άφωνη, δήλωσε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

σε συνεντεύξεις του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Real News» καθώς και στο «Έθνος της Κυριακής». Μάλιστα προχώρησε ένα ακόμα βήμα και είπε πως το προσωπικό του στοίχημα είναι όπως η κυβέρνησή του «βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια». Οι πανηγυρισμοί Τσίπρα γίνονται στον απόηχο των θετικών στοιχείων για το πλεόνασμα, που δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

«Το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη. Έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ στο «Έθνος της Κυριακής» είπε:
«Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας. Η καταστροφολογία είναι πλέον γραφική».

Υπάρχει προσέγγιση
Χθες πάντως κοινοτικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει προσέγγιση ΕΕ και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ελληνικό χρέος. Όπως έγραψε χθες το ΚΥΠΕ, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει στις βασικές αρχές που θα διέπουν το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα την επόμενη δεκαετία, αλλά και τη γενική προσέγγιση για το πώς θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Οι δηλώσεις έγιναν μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Οι βασικές παραδοχές ΔΝΤ και ΕΕ έχουν τη σύμφωνη γνώμη των Κριστίν Λαγκάρντ, Π. Τόμσεν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των αρμόδιων για την εκπροσώπηση της ΕΕ κοινοτικών αξιωματούχων, και λαμβάνουν ως δεδομένο πως η συζήτηση για δεκαετή διατήρηση του 3,5% έχει εγκαταλειφθεί, τόσο από τη Γερμανία όσο και από το Eurogroup.

Παρακινδυνευμένο
Τα επικρατέστερα νέα σενάρια κάνουν λόγο για 3,5% για τα έτη 2018, 2019, 2020, 2021 (και 2022, αν επικρατήσει η πενταετία) και μείωση σε 2% και 1,5% για τα χρόνια που απομένουν ώς το 2030 σε διάφορους συνδυασμούς. Το έτος 2030 έχει οριστεί από την ΕΕ ως το απώτατο για το οποίο μπορούν να γίνουν ρεαλιστικές προβλέψεις. Για τον ESM και την Κομισιόν οτιδήποτε πέραν της δεκαετίας θεωρείται παρακινδυνευμένο.

Οι εκθέσεις βιωσιμότητας
Για τις εκθέσεις βιωσιμότητας, η συμφωνία προβλέπει πως θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δύο, η πρώτη τώρα και η επόμενη το καλοκαίρι του 2018. Στην παρούσα έκθεση θα προϋπολογίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, οι ακαθάριστες και οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες κατ' έτος ώς το 2030. Ένα δεύτερο διάστημα ώς το 2040 θα υπολογίζεται με μικρότερη ακρίβεια, στη βάση των λήξεων των σημερινών δανείων με ήπια ανάπτυξη και υπό την προϋπόθεση της μη δημιουργίας νέων ελλειμμάτων.

Η δεύτερη ανάλυση
H δεύτερη ανάλυση βιωσιμότητας, αυτή του 2018, θα λαμβάνει υπ' όψιν τα τελικά στοιχεία απόδοσης της ελληνικής οικονομίας το 2018 και θα δημοσιοποιεί την αθροιστική απόδοση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Θα περιέχει την υπόσχεση για προληπτική χρηματοδοτική γραμμή από την ΕΕ και θα περιέχει την απόφαση ή μη για επίσπευση της αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σημερινό χρονοδιάγραμμα τα δάνεια του ΔΝΤ λήγουν το 2023, ενώ τα όποια νέα δάνεια από το ΔΝΤ εκταμιευθούν μεταξύ 2017 και 2018 θα λήξουν πολύ πριν από το 2030 και τον τελικό ορίζοντα των προβλέψεων βιωσιμότητας.

«Το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει κλείσει πριν από τις συναντήσεις της Ουάσιγκτον. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο της Κρ. Λαγκάρντ, όσο και του Β. Σόιμπλε και των άλλων βασικών παραγόντων στο ελληνικό πρόγραμμα δεν αποτελούν «δημόσια διαπραγμάτευση», αλλά απλά απαντήσεις της στιγμής σε ερωτήσεις της στιγμής, σε διαφορετικές μεταξύ τους συζητήσεις», αναφέρουν κοινοτικές πηγές.

Συνεχής ανταλλαγή κειμένων
Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως μεταξύ του ESM και του ΔΝΤ υπάρχει συνεχής ανταλλαγή κειμένων και δεδομένων, και ο σκοπός είναι ώς τις 22 Μαΐου το αργότερο να έχει διευκρινιστεί το σύνολο των τεχνικών παραμέτρων γύρω από τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει πως η προσέγγιση στο ελληνικό χρέος θα λαμβάνει υπ' όψιν πολύ περισσότερο τα ποιοτικά από τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του.

Η μόνη λίστα
Πρόσφατα και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε από τις Βρυξέλλες, ότι η μόνη λίστα μέτρων που είναι στο τραπέζι είναι αυτά που περιγράφονται στην απόφαση του Εurogroup της 25ης Μαΐου του 2017. Από αυτή την παλέτα λύσεων το ΔΝΤ ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα δύο μέτρα που σχετίζονται με την αποπληρωμή του: Τι θα γίνει με τα εναπομείναντα ποσά από τα 86 δις του συνολικού πακέτου του δανείου και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που σήμερα φυλάσσονται στο Λουξεμβούργο.

Το ΔΝΤ έχει ήδη βεβαιωθεί ότι ο ESM έχει τη δυνατότητα χρήσης μερικών από αυτά τα ποσά για να αμβλύνει την απώλεια κεφαλαίων κρατών μελών που ενδεχομένως χάνουν από τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, ή για την απόσβεση δικών του απωλειών - αν υπάρξουν τέτοιες - κατά την αναδιάρθρωση των ωριμάνσεων.

Παραγωγική συνεργασία
Πηγή του Συμβουλίου που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι «όποιος έχει συμμετάσχει σε κάποια εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ξέρει ότι οι συναντήσεις είναι πάρα πολύ σφιχτά καθορισμένες και δεν υπάρχουν δυνατότητες για να ξεφύγει κανείς από την ατζέντα των συζητήσεων». Επιπλέον, σημειώνει, το 2017 δεν είναι ούτε 2016, ούτε 2015, και δεν επικρατούν συνθήκες «κρίσης» γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

«Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι παραγωγική και μετά από εντατικές συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Μάλτα υπάρχει μια καθαρότητα για το πώς θα κλείσουν μια σειρά από ανοιχτά θέματα. Το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της 25ης Μαΐου 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου Ντάισελμπλουμ στις 7 Απριλίου από τη Μάλτα, όπου σημείωσε πως το Εurogroup θα εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μόλις υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει περαιτέρω.

Απογοητευμένοι οι Έλληνες …
Οι Έλληνες παραμένουν απογοητευμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στην ανυποληψία και η κοινωνία διχασμένη απέναντι στους στόχους, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

«Επτά χρόνια από την ανακοίνωση για προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πώς αποτιμούν την ψήφο τους οι πολίτες στις τέσσερεις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν;», ήταν το βασικό ερώτημα που τέθηκε από την εταιρεία διενέργειας κοινωνικών ερευνών και δημοσκοπήσεων. «Ψήφισα σωστά», απαντά σχεδόν χωρίς διακυμάνσεις το 68,5%. «Και πώς ψήφισε το σύνολο του εκλογικού σώματος στις αντίστοιχες αναμετρήσεις;», ήταν το δεύτερο. «Ψήφισε λάθος», απαντά το 60,5% - 72,5%.

Σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών πριν από την κρίση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 72%, απάντησαν ότι η κοινωνία ξόδευε περισσότερα από όσα μπορούσε να παραγάγει. Αλλά, όταν η ερώτηση αφορά προσωπικά τους ιδίους, το 75,5% αυτών απάντησαν «ξόδευα όσα έπρεπε».

Προηγείται η ΝΔ
Όσον αφορά την τρέχουσα άποψη των πολιτών για τα κόμματα, οι πλείστοι εκφράζουν δυσφορία για τα δύο κυβερνητικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερά μεγάλη διαφορά: προηγείται κατά 7,1% του ΣΥΡΙΖΑ (23,5% έναντι 16,4%) ενώ με την αναγωγή τής αδιευκρίνιστης ψήφου η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στο 9,6% (31,8% έναντι 22,2%).

Για την τρίτη θέση δίνεται σκληρή μάχη ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη Χρυσή Αυγή. Επίσης, δεν αλλάζει η πρόβλεψη ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, real news, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, ΔΝΤ, μνημονιο, real, news, σόιμπλε, ελλαδα, κυπε, χρεος, τραπεζες, νέα, esm, καλοκαιρι, βιωσιμότητα, μαΐου, αναδιαρθρωση, βρυξέλλες, δις, δημοσκοπηση, εκλογες, εταιρεία, συριζα, βουλη, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, αυγη, βημα, γερμανια, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, μαλτα, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, απλα, απωλεια, ατζεντα, βιωσιμότητα, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινονται, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δειχνει, δις, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εργα, εταιρεία, ετη, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, λουξεμβουργο, λογο, μαΐου, μεσοπροθεσμο, μειωση, ουασιγκτον, ουσιαστικα, συζητηση, σειρα, σόιμπλε, τριτη, χρυση, κυπε, ελληνικα, ερωτησεις, esm, χωρα, μπροστα, πηγες, θεματα
Τυχαία Θέματα