«Άδικη η καταβολή αγοραίου ενοικίου από πρόσφυγες για τ/κ»

Άδικη θεωρούν οι Βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων τη ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση για καταβολή από πρόσφυγες του ιδίου ύψους αγοραίου ενοικίου για ενοικίαση τουρκοκυπριακών περιουσιών και φαίνεται πως όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Σήμερα οι πρόσφυγες πληρώνουν το 80% των ενοικίου της αγοράς και οι μη πρόσφυγες το 100%.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις της Βουλευτή του ΔΗΣΥ Μαριέλλας Αριστείδου το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και επιμένει ότι δεν πρέπει αποσπασματικά να ψηφιστεί από τη στιγμή που εκκρεμεί ο διάλογος για εκσυγχρονισμό

της νομοθεσίας για τις τ/κ περιουσίες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για εξίσωση των ενοικίων τ/κ περιουσιών για πρόσφυγες και μη πρόσφυγες θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια και όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, «θα το καταψηφίσουν όλα».

Η κ. Κουκουμά είπε ότι έγινε συζήτηση και διερωτήθηκε γιατί προχώρησε η Κυβέρνηση στην κατάθεσή του όταν όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται γενικότερος εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για διαχείριση τ/κ περιουσιών. Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι τα συμβολικά ενοίκια που κάποτε υπήρχαν αυξάνονται και ως εκ τούτου υπάρχει ανησυχία ότι παραγνωρίζεται πλήρως η προσφυγική ιδιότητα. Ανέφερε ακόμη ότι γίνεται διαβούλευση στην συμβουλευτική επιτροπή για τις τ/κ περιουσίες και εκεί όλα τα κόμματα καταθέτουν εισηγήσεις, όπως έπραξε και το ΑΚΕΛ.

Η κ. Σαββίδου από την πλευρά της ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η ρύθμιση είναι άδικη και θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στους επαγγελματίες πρόσφυγες και πρόσθεσε πως το κόμμα της ζητά εξέταση του όλου θέματος. Ήδη, εξήγησε, έχει παραπεμφθεί προς συζήτηση στη συμβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα και οι αρμόδιες υπηρεσίες και εκεί θα πρέπει να ετοιμαστεί μια νέα πρόταση.

Θεωρώ, πρόσθεσε, η κ. Αριστείδου ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υποστούν νέα κτυπήματα οι πρόσφυγές μας οι οποίοι ουσιαστικά επωμίζονται και το μεγαλύτερο βάρος της κατοχής. Η κ. Αριστείδου είπε ότι έχει ήδη αρχίσει ο διάλογος για αλλαγή και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών και θα πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος και να μην προχωρήσουμε αποσπασματικά στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Στην Επιτροπή Προσφύγων ανακοινώθηκε ακόμη ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών θα καταβάλλει το 2% του επιτοκίου, ενώ σήμερα επιχορηγεί το 1%.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι από τα 160 εκ. ευρώ σε δάνεια στο Φορέα, τα περίπου τα 74 εκ. είναι μη εξυπηρετούμενα. Η Κυβέρνηση ανέλαβε να καταθέσει νομοσχέδιο, για την αναδιάρθρωση τους. Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν συναφθεί με κυβερνητικές εγγυήσεις, γι’ αυτό και οι Τράπεζες δεν προχώρησαν μέχρι σήμερα στην αναδιάρθρωση τους.

Η Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής ότι έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες πέραν των τριών χρόνων ώστε να προωθηθεί η μείωση του ποσοστού του επιτοκίου του οφειλέτη από 2% στο 1% και να επιδοτείται μέχρι 3,5% αναλόγως του επιτοκίου που θα έχει εξασφαλίσει.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι με την εξέλιξη αυτή δεν θα προωθηθεί ξανά το νομοσχέδιο και πριν το τέλος του έτους θα έρθει νέο νομοσχέδιο με προσαρμογή στο 1% του επιτοκίου για να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέφερε πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να απασχολήσει την Κυβέρνηση για εξεύρεση τρόπων στήριξης των επηρεαζόμενων οφειλετών.

Η Μαριέλλα Σαββίδου του ΔΗΣΥ στις δηλώσεις της ανέφερε συγκεκριμένα πως υπήρξε ενημέρωση από εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ ότι έχει ετοιμαστεί ένα σημείωμα και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για αναδιαρθρώσεις δανείων. Είπε ότι ο Φορέας από την πρώτη στιγμή είχε αρχίσει τις αναδιαρθρώσεις, αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται και γι’ αυτό και ετοιμάστηκε το σχετικό σημείωμα από το Υπουργείο.

Εξήγησε ότι πρόκειται για χωριστή διαδικασία που δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για απλοποίηση των διαδικασιών και αντιμετώπισης των νέων αναγκών.

Επιπρόσθετα η κ. Αριστείδου ανέφερε πως το ΥΠΟΙΚ έχει εγκρίνει την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια που παραχωρούνται με εγγύηση του Φορέα και οι οφειλέτες θα καταβάλλουν επιτόκιο 1% με αναδρομική ισχύ από πρώτη Ιανουαρίου του 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα