Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Λεφτά υπάρχουν!

Οικονομική ευημερία βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος στη χώρα του, παρά την κρίση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού που ξεπέρασε το 25% έπειτα από 15 χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να παρουσιάσει μόνο τις θετικές όψεις της οικονομίας του και να παραβλέψει τις αυξήσεις και τις πιέσεις των τουρκικών νοικοκυριών.

«Αυξήσαμε το κατά κεφαλήν εισόδημα από 3.5 χιλιάδες δολάρια στα 11 χιλιάδες μέσω της πολιτικής μας στην οικονομία. Είμαστε στη 17η

θέση διεθνώς όσον αφορά στο εθνικό εισόδημα και οι εξαγωγές φέτος έφτασαν τα 167 δις. δολάρια», είπε.

Kαι ως απόδειξη της ευημερίας που ζει ο λαός του τα ψυγεία και τα πλυντήρια!

«Οι ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων, ψυγείων, πλυντηρίων πιάτων και ρούχων αυξήθηκαν. Σε 16 χρόνια δημιουργήθηκαν 9 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Πληρώσαμε το χρέος μας στο ΔΝΤ. 23.5 δις δολάρια. Το 2013 τα ξεπληρώσαμε», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ωστόσο ότι η αύξηση της γενικής ευημερίας επέφερε και αύξηση στην κατανάλωση κρέατος, γεγονός που υποχρέωσε τη χώρα να προσφύγει σε εισαγωγές. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η αύξηση στις εισαγωγές κρέατος αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο λόγο της αύξησης του πληθωρισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρόοδος και η ευημερία έχει το κόστος της. Για παράδειγμα, οι ανάγκες για ενέργεια αυξήθηκαν, αλλά έδωσε τη δυνατότητα στο 80% του πληθυσμού να αποκτήσει το… βασικό, δηλαδή φυσικό αέριο στα σπίτια του, ενώ τόνισε παράλληλα και τις μεγάλες κοινωνικές παροχές προς όλες τις κοινωνικές ομάδες που ξεπερνούν τα 6 δις. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα