Α.Αδάμου: Ενστάσεις κοινοτήτων για το πάρκο κροκόδειλων

Την έντονη αντίθεσή τους στην αδειοδότηση και δημιουργία θεματικού πάρκου με κροκόδειλους εξέφρασαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής οι άμεσα επηρεαζόμενες κοινότητες Ψεματισμένου, Τόχνης και Χοιροκοιτίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αδάμο Αδάμου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και θα το πράξει γραπτώς. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αντίθετη γνώμη των κατοίκων της περιοχής όπου προγραμματίζεται

από σύμπραξη κυπριακών και ισραηλινών συμφερόντων η δημιουργία θεματικού πάρκου κροκοδείλων με 200 περίπου κροκόδειλους.

«Η πλειοψηφία φυσικά των προσκεκλημένων ήταν εναντίον της δημιουργίας ενός τέτοιου πάρκου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις εκτός από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των οποίων η απάντησή ήταν θετική και μάλιστα έχουν συνθέσει και το διάταγμα του Υπουργού το οποίο στάληκε στη Νομική Υπηρεσία για διόρθωση και γνωμάτευση.

«Παρόλο που η Επιτροπή δεν εξέφρασε άποψη, θα εκφράσει άποψη γραπτή και θα τοποθετηθούν τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, εντούτοις ήταν εύλογη και έντονη η ανησυχία των πολιτών οι οποίοι μας προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση έγκρισης του πάρκου από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να παρεμποδίσουν τη δημιουργία τέτοιου πάρκου», είπε ο κ. Αδάμου.

Σε ερώτηση αν οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν ήταν αυτοί που πούλησαν τη γη τους στην εν λόγω εταιρεία, είπε ότι αυτό λέχθηκε από κτηνίατρο της εταιρείας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Όπως ανέφερε, η εταιρεία εκπροσωπήθηκε στη συνεδρία με πολυπληθή ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες και κτηνιάτρους και έχει καταθέσει πολυσέλιδη μελέτη.

«Εγώ στέκομαι στην ανησυχία των κατοίκων της περιοχής», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι «έχει φυσικά και περιοχές όπως είναι το Ζύγι και το Μαρί που είναι θετικοί στην ανάπτυξη και το εξέφρασαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας». Όμως, συμπλήρωσε, «οι άμεσα επηρεαζόμενες κοινότητες αντιδρούν έντονα».

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα και ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις πίσω από αυτή την ιστορία με τη φάρμα των κροκοδείλων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε καταθέσει και στοιχεία. «Είναι πρωτοφανές να έρχεται μια εταιρεία και να ονοματίζει λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και να ζητά από τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών πως θέλει `τον τάδε και τον τάδε` να τους πάρουμε μαζί μας στο Ισραήλ να τους δείξουμε την φάρμα των κροκοδείλων και να επεμβαίνει η Γενική Διευθύντρια, προς τιμήν της, και να λέει αν θα πάνε τουλάχιστον με έξοδα του κράτους και όχι της εταιρείας».

«Και πήγαν, όπως πήγαν και στη Γαλλία, οι οποίοι, οι ίδιοι άνθρωποι, είναι με το σπαθί στο χέρι για την κατασκευή της φάρμας, αυτού του λεγόμενου πάρκου», πρόσθεσε.

Και είναι, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «η μόνη υπηρεσία που είναι με τόση σαφήνεια υπέρ της αδειοδότησης αυτού του πάρκου».

«Τυχαίο; Δεν το νομίζω», είπε. Έκανε λόγο για «πολιτικές πλάτες» που έχουν οι επιχειρηματίες, ωστόσο, δεν θέλησε να μιλήσει συγκεκριμένα, γιατί πρόκειται - όπως είπε - για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το έργο προγραμματίζεται να γίνει στην περιοχή Ψεματισμένου και Τόχνης και ότι και οι δύο κοινότητες είναι εναντίον όπως είναι και ο Δήμος Λάρνακας, ο Έπαρχος Λάρνακας, όλες οι φιλοζωϊκές οργανώσεις καθώς και η εκκλησία της περιοχής είναι εναντίον.

«Είναι μια επένδυση την οποία δεν χρειάζεται η Κύπρος, έχει σοβαρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, είναι πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, είναι σε οικιστική περιοχή, δίπλα ακριβώς, έχει σοβαρά προβλήματα, έχει και θέματα ευημερίας των ίδιων των ερπετών και η απάντηση η τελική πρέπει να είναι αρνητική», ανέφερε.

Την κάθετη αντίθεσή του «σε τέτοιες αναπτύξεις οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα», εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου Κυριάκος Κυριάκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ άλλων, δεν έχουν απαντηθεί θέματα ασφάλειας, ελέγχου της αναπαραγωγής των κροκοδείλων, ερωτήματα διαχείρισης των αποβλήτων και της ανακύκλωσης του νερού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα