YΠΕΞ: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας

Με τη συμμετοχή και των Υπουργών Άμυνας και Ενέργειας, Σάββα Αγγελίδη και Γιώργου Λακκοτρύπη, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στο Υπουργείο Εξωτερικών οι συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψης εργασίας του Γάλλου αξιωματούχου στη Λευκωσία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον Υπουργό

Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενώ αναφέρθηκε σε πλειάδα θεμάτων τα οποία και συζητήθηκαν.

Όπως είπε, οι σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, ενώ στάθηκε στη στρατηγικής σημασίας σχέση των δύο χωρών.

Στα πλαίσια των διαβουλεύσεων, είπε, έγινε διεξοδική ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων, ανταλλαγή απόψεων σε περιφερειακά θέματα, διαπιστώνοντας πως οι επιδιώξεις των χωρών συμπίπτουν σε πολλούς τομείς.

Ενημέρωσε, είπε, τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών και για το Κυπριακό, αλλά και τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ και της κ. Λούτ για την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμηση για τη στάση της Γαλλίας στο εν λόγω ζήτημα.

Παράλληλα, ενημέρωσε για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου που ενδιαφέρουν άμεσα τη Γαλλία, εξαιτίας του έντονου ενδιαφέροντος της ΤΟΤΑL.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ‘ότι προσεγγίστηκαν θέματα που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο’, ενώ τόνισε πως υπάρχει απόλυτη σύγκληση απόψεων.

Όσον αφορά το Κυπριακό, τόνισε πως η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο στο θέμα του Κυπριακού και ότι η θέση της χώρας είναι θέση Αρχής και είναι σταθερή για την επανένωση της Κύπρου με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και η λύση να σέβεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
YΠΕΞ, Κύπρου#45Γαλλίας,Ypex, kyprou#45gallias