USAID στην Κύπρο: Μια κληρονομιά για το μέλλον

Σε περισσότερες από 100 χώρες, η εξωτερική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών φέρνει ανακούφιση σε όσους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, υγεία σε εκείνους που παλεύουν με ασθένειες, ευημερία σε εκείνους που ζουν σε συνθήκες φτώχιας και ειρήνη σε εκείνους που υπομένουν τη βία. Η βοήθεια που παρέχεται κυρίως μέσω του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) παίρνει πολλές μορφές.

Πέρυσι, το πρόγραμμα περιέλαβε ιατρικές γνώσεις και εφόδια, ώστε να περιορίσει την ασθένεια Εμπόλα στη Δυτική Αφρική. Νωρίτερα φέτος, ήταν ομάδες

έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό επιζώντων μετά που το Νεπάλ κτυπήθηκε από έναν από τους χειρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί. Κάθε χρόνο, περισσότερα από τρία εκατομμύρια ζωές σώζονται μέσω των προγραμμάτων εμβολιασμού της USAID σε όλο τον κόσμο, και αμέτρητα παιδιά και νέοι σε φτωχές και ρημαγμένες από τις συγκρούσεις περιοχές έχουν, λόγω της εργασίας της USAID, πρόσβαση στην εκπαίδευση που θα βελτιώσει το μέλλον τους.

Παρομοίως, στα περισσότερα από 40 χρόνια προγραμμάτων στην Κύπρο, η USAID υποστήριξε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που έκανε τη διαφορά στις ζωές των Κυπρίων. Ανθρωπιστική βοήθεια ανακούφισε την άμεση δυσπραγία που προκάλεσαν τα τραγικά γεγονότα του 1974. Επενδύσεις στις υποδομές βοήθησαν στην ανάκαμψη της οικονομίας για αρκετά χρόνια. Προγράμματα υποτροφιών, κατάρτισης και ανάπτυξης ικανοτήτων εμπλούτισαν το ανθρώπινο κεφάλαιο του νησιού, που σήμερα είναι ένας από τους καλύτερούς του οικονομικούς πόρους. Στην επιδίωξη του πρωταρχικού στόχου -την επίτευξη ειρήνης- το πρόγραμμα βοήθειας των ΗΠΑ υποστήριξε εκατοντάδες δραστηριότητες σε δεκάδες τομείς, επηρεάζοντας χιλιάδες Κυπρίους σε ολόκληρο το νησί.

Χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ δραστηριότητες παρείχαν την ευκαιρία σε μερικούς να έρθουν σε επαφή με κάποιον από την άλλη πλευρά της διαχωριστικής «πράσινης γραμμής» για πρώτη φορά, ή μια ευκαιρία για εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Για άλλους, το πρόγραμμα ήταν μια πηγή υποστήριξης για έναν αξιόλογο σκοπό - βελτίωση του αθλητισμού ή της εκπαίδευσης, προώθηση της κοινωνικής αλλαγής, προστασία του περιβάλλοντος, ή τη διατήρηση του κυπριακού πολιτισμού. Και για άλλους, το πρόγραμμα προσέφερε έναν τρόπο για να εμπλακούν στις διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης. Από τον Απόστολο Ανδρέα στην άκρη της χερσονήσου της Καρπασίας, στο ιερό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, στις περιοχές ωοτοκίας των γυπών της Κύπρου στις ακτές της Πάφου, το πρόγραμμα βοήθειας των ΗΠΑ, μέσω των εταίρων του, εργάστηκε για τη βελτίωση των συνθηκών στο νησί, όχι μόνο για όσους το αποκαλούν πατρίδα, αλλά πιο ουσιαστικά για την υπόθεση της ειρήνης.

Ο κοινός στόχος σε όλες αυτές τις δραστηριότητες ήταν η έμφαση στο μέλλον της Κύπρου, που οικοδομεί στις εμπειρίες και τις ικανότητες που παρέχονται, καθώς και τις συνήθειες της συνεργασίας και τους δεσμούς που δημιουργούνται στην πορεία. Ενώ το πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρώνεται φέτος, ως αποτέλεσμα των ανταγωνιστικών προτεραιοτήτων της περιφερειακής βοήθειας, τα αποτελέσματά του θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητά και στην επόμενη γενιά.

Ζωές θα εξακολουθήσουν να σώζονται σε ιατρικές μονάδες που κτίστηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων στη Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, και το Κυπριακό Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στη «νεκρή ζώνη» στη Λευκωσία. Επίσης, η έρευνα και οι ανταλλαγές που διευκολύνονται από τη δικοινοτική συνεργασία πολιτών και οργανώσεων της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων του μυελού των οστών, που είναι μία από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν στον κόσμο, επίσης σώζει ζωές και άλλους αλλάζει προς το καλύτερο.

Όπως όλοι προσβλέπουμε με ανανεωμένη ελπίδα προς την ειρηνευτική διαδικασία υπό τον Ελληνοκύπριο ηγέτη τον Προέδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πως η επίσημη διαδικασία συμπληρώνεται τώρα από το έργο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που εργάζονται για προώθηση της συμφιλίωσης και της αμοιβαίας κατανόησης. Το πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ είχε την τύχη να στηρίξει το έργο πολλών από αυτές τις οργανώσεις που εργάζονται για το μέλλον της Κύπρου. Θα είναι ένα ουσιαστικό μέρος του δικτύου που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία διευθέτησης του Κυπριακού οδηγεί σε μια διαρκή ειρήνη στο νησί.

Μέσα από συνεργασίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και σε όλο το νησί, οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες που συνέβαλαν στη βελτίωση της ζωής των Κυπρίων, στη διατήρηση μοναδικών τμημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, στη διάσωση απειλούμενων ειδών και τοπίων. Είναι υπερήφανες που συνέβαλαν στο να τεθούν τα θεμέλια πάνω στα οποία κτίζεται ένα ειρηνικό μέλλον.

JOHN M. KOENIG
Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα