Λόγος για υπέρβαση αρμοδιοτήτων Κεφαλαιαγοράς

TA τεκμήρια και οι καταθέσεις που σχετίζονται με την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά στο πλαίσιο της διαδικασίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης στη δίκη της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην διευθυντικών της στελεχών. Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, τέθηκε παράλληλα

θέμα υπέρβασης των αρμοδιοτήτων της ΕΚ, η οποία, όπως ελέχθη, αντί να παραπέμψει τα ποινικά θέματα της υπόθεσης απευθείας στη Γενική Εισαγγελία, προχώρησε η ίδια σε έρευνα. Ενώπιον του Κακουργιοδικείου παρουσιάστηκε ο λειτουργός της ΕΚ Άλκης Πιερίδης, ο οποίος έθεσε γραπτώς πολυσέλιδη κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Πόλυς Πολυβίου και Δημήτρης Αραούζος, οι οποίοι αγόρευσαν χθες, υπέβαλαν ένσταση για ολόκληρη την κατάθεση του κ. Πιερίδη, εκτός από τις δύο πρώτες παραγράφους, στις οποίες αναφέρει ποιος είναι και ότι διορίστηκε ως ερευνών λειτουργός στην υπόθεση από την ΕΚ. Ο συνήγορος υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου ανέφερε ότι ο κ. Πιερίδης δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας, αφού η κατάθεση ενός μάρτυρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομική ανάλυση, απόψεις και ερμηνείες.

Ένας μάρτυρας, ανέφερε, καταθέτει ή γεγονότα ή απόψεις επειδή σχετίζονται με τα πρωτογενή γεγονότα της υπόθεσης και όχι όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται. Η κατάθεση του κ. Πιερίδη, ανέφερε, δεν εμπίπτει ούτε στα γεγονότα, ούτε στις θεμιτές απόψεις. Αναφερόμενος στα 64 τεκμήρια που κατατέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, ο κ. Πολυβίου είπε ότι είναι προφανές ότι αυτά λήφθηκαν από την ΕΚ, δόθηκαν στους ανακριτές και τέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι είναι παράνομο, έναντι της ποινικής διαδικασίας και της δίκαιης δίκης, κάποιο όργανο εκτός Δικαστηρίου να εξασφαλίζει μαρτυρία και να τη δίνει στην Αστυνομία. «Η βασική μας ένσταση είναι στη χρήση των εγγράφων της ΕΚ από το Δικαστήριο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ένσταση δεν αφορά μόνο έγγραφα και δηλώσεις, αλλά και την απόφαση της ΕΚ. Όπως είπε, από τη χρήση του υλικού που λήφθηκε για άλλη υπόθεση τίθενται ζητήματα αυτοενοχοποίησης και δίκαιης δίκης.

Για τη δυνατότητα μαρτυρίας του κ. Πιερίδη ως εμπειρογνώμονα, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι ο κ. Πιερίδης εκφράζει απόψεις για θέματα νομικά, οικονομικά και άλλα, και ότι δεν έχει εκ της θέσεώς του τα αναγκαία στοιχεία ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Είπε, τέλος, ότι το σύστημα δικαίου θα πληγεί με την παραβίαση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης, αν ληφθεί υπ' όψιν η μαρτυρία της ΕΚ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Αραούζος, εξάλλου, υπέβαλε επίσης ένσταση στην κατάθεση του κ. Πιερίδη, ενώ ανέφερε ότι η ΕΚ δεν θα έπρεπε να εκδικάσει την υπόθεση, αλλά να τη στείλει απευθείας στη Γενική Εισαγγελία. Επιπλέον, ανέφερε ότι η μαρτυρία η οποία παρουσιάζεται από τον κ. Πιερίδη λήφθηκε κατά παράβασιν του Συντάγματος και της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και δεν μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου. «Από τη στιγμή που είναι μολυσμένη, δεν μπορείς να την καθαρίσεις», είπε.
Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα