Δεν βοηθούν τις αναδιαρθρώσεις…

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καταγράφει 17 συμπεριφορές τραπεζών που το καταδεικνύουν
Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών καταγγέλλει κωλυσιεργία από πλευράς τραπεζών στην προώθηση βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, υπερχρεώσεις και ότι αντί αναδιάρθρωσης προτείνουν τη

σύναψη νέου δανείου

Δεκαεπτά παραδείγματα απαράδεκτης, όπως τη χαρακτηρίζει, συμπεριφοράς από αδειούχα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ) εις βάρος δανειοληπτών καταγγέλλει, με νέα ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) και καλεί τους αρμοδίους να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα γι' ανακοπή αυτής της κατάστασης, με στόχο να διασφαλιστεί η ουσιαστική και πλήρης εφαρμογή της Οδηγίας και του Κώδικα Συμπεριφοράς.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί πως «σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια συμπεριφορά, θα μελετήσουμε τρόπους αντιδράσεως με σχετικές νομικές διαδικασίες εναντίον όσων μετέρχονται τέτοιας συμπεριφοράς ή συμμετέχουν σ’ αυτήν». Υποδεικνύει, ακόμη, πως οι δανειολήπτες τυγχάνουν προστασίας από την Περί της Διαχείρισης Καθυστερήσεων Οδηγία του 2015 και του Κώδικα Συμπεριφοράς για τον χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Τι καταγγέλλει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, κατόπιν σχετικών παραπόνων που δέχθηκε από δανειολήπτες, τα ΑΠΙ καθυστερούν την αναδιάρθρωση δανείων, με αποτέλεσμα να χρεώνονται τόκοι και άλλες καθυστερήσεις, αυξάνοντας δραματικά το οφειλόμενο ποσό, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να παραπέμπεται καθυστερημένα στο Τμήμα Ανάκτησης Χρεών κι αντί αναδιάρθρωσης η υπόθεσή του οδηγείται στο δικαστήριο. Επίσης, λειτουργοί των ΑΠΙ αρνούνται να συνομιλήσουν με δανειολήπτες, με διάφορες δικαιολογίες και προσχήματα, όπως: «τώρα ανέλαβα», «θα λείπω με άδεια», «περιμένω οδηγίες από τα κεντρικά», κ.ά., ενώ δεν δέχονται να εξετάσουν τις εισηγήσεις από πλευράς δανειοληπτών, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις, όπως η εξασφάλιση επιπρόσθετων εξασφαλίσεων, υψηλότερο επιτόκιο, κ.ά.

Καταπιεστικές λύσεις και πρόσθετα έξοδα
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι τα ΑΠΙ εισηγούνται καταπιεστικές λύσεις εις βάρος των δανειοληπτών στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης δανείων σε ξένο νόμισμα, αναφέροντας πως οι υποθέσεις που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό υπέρ δανειοληπτών για δάνειο σε ξένο νόμισμα, δεν τυγχάνουν εφαρμογής στην Κύπρο. Επί του προκειμένου, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ τονίζει πως οι δανειολήπτες μπορούν και δικαιούνται να αξιώσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ως ήταν κατά τον χρόνο συνομολόγησης της συμφωνίας και καλεί τους δανειολήπτες όπως συμβουλευτούν τους δικηγόρους τους για τα δικαιώματά τους έναντι των ΑΠΙ. Θέλοντας, μάλιστα, να τονίσει την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση των δανειοληπτών, ο Σύνδεσμος υποδεικνύει πως το αγώγιμο δικαίωμα παραγράφεται εντός τριών χρόνων από την ημερομηνία που ο δανειολήπτης διαπιστώνει την απάτη.

Η συμπεριφορά των συνεργατικών
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καταγγέλλει ότι Συνεργατικά, αντί να απαντήσουν σε αιτήματα δανειοληπτών γι' αναδιάρθρωση συγκεκριμένου δανείου, προτείνουν τη συνομολόγηση νέας συμφωνίας δανείου, προσφέροντας μεγαλύτερο ποσό από αυτό που πράγματι οφείλεται. Επίσης, απορρίπτουν εξ υπαρχής τα αιτήματα αναδιάρθρωσης χωρίς δικαιολογία, αποφασίζοντας πως δεν προκύπτει βιώσιμη λύση πέραν της δικής τους πρότασης, εξαναγκάζοντας έτσι τους δανειολήπτες να τις αποδεχθούν, αφού, σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν με τερματισμό της συμφωνίας και παραπομπή της διαφοράς σε διαιτησία. Μια κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα την αρνητική επίπτωση της πιστοληπτικής κατάστασης των δανειοληπτών και πρόσθετα νομικά έξοδα, τα οποία θα κληθεί να καταβάλει ο δανειολήπτης.

Άλλες καταγγελίες
Πέραν των προαναφερθέντων, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών καταγγέλλει και τα εξής:
· Σε προτάσεις αναδιάρθρωσης τίθενται υψηλά επιτόκια της τάξης του 5,5 με 7,5%
· Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης προϋποθέτουν την κεφαλαιοποίηση του οφειλόμενου ποσού, που περιλαμβάνει παράνομες και αυθαίρετες χρεώσεις, όπως τόκοι υπερημερίας.
· Οι τράπεζες δεν αποδέχονται να αφαιρέσουν οποιεσδήποτε υπερχρεώσεις.
· Πολλές προτάσεις αναδιάρθρωσης προνοούν ότι με την πάροδο της περιόδου χάριτος (συνήθως δώδεκα μήνες) πρέπει να εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό με μια «εφάπαξ» δόση.
· Οι δανειολήπτες, ενώ συζητούν προφορικά ή και γραπτά γι' αναδιάρθρωση των δανείων τους, τα ΑΠΙ αγνοούν το γεγονός αυτό παντελώς και προχωρούν στην αποστολή προειδοποιητικών επιστολών ή ακόμη και σε τερματισμό των δανείων, που αποτελεί το πρώτο βήμα της ιδιωτικής εκποίησης.
· Στις προτεινόμενες/αναδιαρθρώμενες συμφωνίες προνοούνται τόσο τόκοι υπερημερίας όσο και συγκεκριμένο ποσό μηνιαίως για κάθε μηνιαία καθυστέρηση.
· Τα ΑΠΙ ζητούν από τους δανειολήπτες, πριν να υποβάλουν οποιαδήποτε αίτηση αναδιάρθρωσης των δανείων τους, να προβαίνουν σε «έρευνα στο κτηματολόγιο», τα έξοδα της οποίας επιβαρύνονται οι ίδιοι.
· Τα ΑΠΙ, πλην του Συνεργατισμού, συνεχίζουν να χρεώνουν τους λογαριασμούς των δανειοληπτών με επανεκτιμήσεις ακινήτων.
· Τα ΑΠΙ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν από τους δανειολήπτες την εξαργύρωση γραμματίου συγγενικού προσώπου εγγυητή του δανειολήπτη, ως μέρος της αναδιάρθρωσης.
· Σε περιπτώσεις που οι δανειολήπτες προτίθενται να αποπληρώσουν μέρος του οφειλόμενου ποσού, οι τράπεζες τους επιβάλλουν «πέναλτι».
· Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δανειολήπτες βρίσκουν κάποιον αγοραστή για να πωλήσουν το ενυπόθηκο ακίνητο, και έτσι να αποπληρώσουν το οφειλόμενο ποσό, τα ΑΠΙ κωλυσιεργούν να δώσουν απάντηση, με αποτέλεσμα ο αγοραστής να απολέσει το ενδιαφέρον του.

Keywords
Τυχαία Θέματα