Tσαβούσογλου: Θα ακυρώσουμε τη συμφωνία με την Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, όπου βρίσκεται, σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ότι «Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής των προσφύγων».

«Στην Ελλάδα δώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, έγγραφα και στοιχεία. Γι’ αυτό το λόγο αυτή η απόφαση, δεν είναι μία δικαστική απόφαση, αυτή η απόφαση είναι μία πολιτική
απόφαση. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έπεσε στη θέση των χωρών που υποστηρίζουν πραξικοπηματίες και τρομοκράτες"ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Δίνει στήριξη ουσιαστικά σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το DHKP-C και το PKK. Άλλωστε στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι υπάρχουν στρατόπεδα του DHKP-C. Μετά από δικές μας πιέσεις έκλεισαν μερικά. Αλλά αυτή η απόφαση δεν μπορεί να γίνει με τίποτα αποδεκτή. Κάναμε κάποιες ανακοινώσεις, στείλαμε καινούριο αίτημα για επανεκδίκαση αλλά δείχνουμε και την αντίδρασή μας και θα τη δείξουμε και στην πράξη", συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

"Οι σχέσεις αυτή τη στιγμή θέλουμε δεν θέλουμε θα επηρεαστούν. Με την Ελλάδα, εκτός από τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπογράψαμε με την Ε.Ε. υπάρχει και μία συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ μας. Θα προβούμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία επανεισδοχής. Χώρες που προστατεύουν τρομοκράτες, προδότες και πραξικοπηματίες δεν τις βλέπουμε θετικά. Η Ελλάδα θα πρέπει να το γνωρίζει", ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Μετά τη δήλωση αυτή Τσαβούσογλου, ήρθε η πρώτη αντίδραση από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εξέφρασε την πίστη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας σήμερα την απόφαση του Αρείου Πάγου, είπε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι όταν είχε συμβεί το περιστατικό με τους 8 αυτομολήσαντες στρατιωτικούς, είχε επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και του είχε ειπωθεί ότι το ζήτημα θα λυθεί σε 15-20 ημέρες.

«Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία και γι' αυτό αυτοί οι στρατιωτικοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

Η Άγκυρα έτσι κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο.

Χθες, μετά την απόφαση, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά των οκτώ αντρών, οδηγώντας έτσι σε νέο αίτημα έκδοσής τους από την Τουρκία.

Πηγή protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα