To App του υπερυπολογιστή της IBM με τις συνταγές του Watson

Μήπως θέλει κανείς φράουλα με κάρι; Η ΙΒΜ ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή μπορεί να συνδυάσει «τρισεκατομμύρια πιθανών συστατικών».

Μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάσουν συνταγές που προτείνονται από τον Watson, τον υπερυπολογιστή της IBM η οποία θα είναι διαθέσιμη προς το κοινό για δοκιμή. Η εφαρμογή σεφ Watson

προσφέρει μοναδικές συνταγές συνδυάζοντας συστατικά και δεδομένα με τα οποία οι άνθρωπο παρασκευάζουν την τροφή τους.

Το φαγητό που σερβίρετε από τη γνωστή υπολογιστική πλατφόρμα είχε ανάμεικτα σχόλια.

Τον τελευταίο χρόνο, ο σεφ Watson είχε παρουσιαστεί σε διασκέψεις και άλλα γεγονότα όπως το South by Southwest Festival στο Texas.

Βιασμένος πάνω σε τεράστιες βάσεις δεδομένων – μια που περιέχει τις υπάρχουσες συνταγές, άλλη που περιέχει στοιχεία σχετικά με αρωματικές ενώσεις σε χιλιάδες συστατικά και μια τρίτη με ψυχολογικά δεδομένα σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικές γεύσεις.

Τότε, η ΙΒΜ είπε ότι το σύστημα κατέδειξε πώς οι υπολογιστές μπορούν να είναι δημιουργικοί, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν επίσης και ένα παράδειγμα του πόσο, στο μέλλον, άνθρωποι και μηχανές θα εργάζονται μαζί.

Το περασμένο χρόνο, η εταιρεία συνεργάστηκε με το Bon Appetit για να δημιουργήσει μια περισσότερο φιλικό στον καταναλωτή εφαρμογή χρησιμοποιώντας 9.000 συνταγές τις οποίες προμήθευσε το περιοδικό. Παρουσίασε τη δοκιμαστική έκδοση της εφαρμογής σε μερικούς αναγνώστες.

«Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις δημιουργικές ιδέες που έχουν ανακαλύψει οι χρήστες μέχρι τώρα – για να δούμε όχι μόνο τι φαγητά φτιάχνουν, αλλά και τι κοινά επισιτιστικά προβλήματα έλυσαν με την βοήθεια του Watson», δήλωσε η Stacey C Rivera, διευθύντρια του digital Bon Appetit.

«Από την αφαίρεση της γλουτένης και τον περιορισμό της σπατάλης στη κουζίνα τους, η εφαρμογή σεφ Watson αποδεικνύει ότι αν δώσετε στον μάγειρά σας ένα εργαλείο για να το βοηθήσετε να γίνει πιο δημιουργικός στην κουζίνα, τότε θα γίνει».

Ο Δρ. Steve Abrams, διευθυντής του προγράμματος ΙΒΜ Watson είπε: «Η εφαρμογή Watson στις μαγειρικές τέχνες δείχνει πόσο οι έξυπνες μηχανές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν ανακαλύψεις».

Μερικά από τα αρχικά φαγητά που μαγείρεψε ο σεφ Watson ήταν αρκετά αλλόκοτα - όπως Βαλτική μηλόπιτα η οποία περιλάμβανε ένα στρώμα χοιρινού κρέατος. Και υπάρχουν μερικοί αρκετά παράξενοι συνδυασμοί γεύσεων στην εφαρμογή - συμπεριλαμβανομένης Φράουλα με κάρι.

Το Engadget έχει προβάλει από τις στήλες του το βιβλίο The Cognitive Cooking with Chef Watson το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες. Ενώ μερικές από τις συνταγές ήταν «αρκετά νόστιμες», είπε: «Το κοτόπουλο είχε γεύση ντεμοντέ ... θα σας προτείναμε κανείς να μην δοκιμάσει να το κάνει ... ποτέ."

Τον Μάιο, ανακοινώθηκε ότι ο Watson θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον καρκίνο σε 14 νοσοκομεία των ΗΠΑ και του Καναδά.

Keywords
Τυχαία Θέματα