REACTION: 291 νεκροί στην άσφαλτο τα έτη 2010 - 2014

Τη χρονική περίοδο 2010-2014 είχαμε στην Κύπρο 271 νεκρούς και 2572 σοβαρά τραυματίες με πρώτη επαρχία, την επαρχία Λευκωσίας, με 83 νεκρούς ενώ μόνο κατά τη φετινή χρονιά μέχρι σήμερα το θάνατο βρήκαν στην άσφαλτο 56 άτομα, 11 περισσότερα από ότι πέρσι, ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “REACTION” με σύνθημα “Όραμα ΜΗΔΕΝ για αυτά τα Χριστούγεννα”.

Ο Πρόεδρος του REACTION και Αντιπρόεδρος του

Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων για την Οδική Ασφάλεια, Μάριος Σταύρου, είπε ότι “οι 76 νεκροί ή ποσοστό 28% ήταν νέοι κάτω των 25 ετών ενώ οι περισσότερες θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις (37%) συμβαίνουν τις Παρασκευές και τις Κυριακές και 1 στις 2 συμβαίνουν από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί.

Πρόσθεσε ότι “τα στατιστικά δείχνουν ξεκάθαρα που πρέπει να στοχεύσουμε όχι μόνο σε αυτή την εκστρατεία αλλά και σε όλες τις προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις οδικής ασφάλειας και η ενίσχυση της Αστυνομίας σε ανθρώπινό δυναμικό αλλά και γενικότερα επιβάλλεται εάν και εφόσον θέλουμε να σώσουμε ζωές στην άσφαλτο.”

Ο κ. Σταύρου είπε ότι “η Βουλή των Αντιπρόσωπων οφείλει και πρέπει να στηρίξει όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των οδικών συγκρούσεων και εάν οι βουλευτές μας θέλουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα, ας αφήσουν πίσω το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και να κινηθούν προς την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας”.

Ανέφερε ότι “δεκάδες εκατομμύρια έσοδα έχει το κράτος κάθε χρόνο από εξώδικα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εάν και εφόσον ένα μικρό ποσοστό αφομοιωνόταν στην οδική ασφάλεια, στη στήριξη της Αστυνομίας και στη βελτίωση του οδικού δικτύου το πρόβλημα θα είχε λυθεί”.

Ο Πρόεδρος του REACTION είπε ότι “έχοντας πλήρη αντίληψη του δύσκολου στόχου που θέτουμε ως οργανισμός αλλά και ως Κύπρος αυτές τις γιορτινές ημέρες, κανένας συνάνθρωπος μας δεν πρέπει να χαθεί στην άσφαλτο. Εχουμε, λοιπόν Όραμα Μηδέν για τις επόμενες ημέρες και θα κάνουμε ότι μπορούμε ως οργανισμός για να το καταφέρουμε”.

Σημείωσε ότι από σήμερα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να μην έχουμε καμία θανατηφόρα οδική σύγκρουση.

Ο κ. Σταύρου είπε ότι “στις 29 και 30 Δεκεμβρίου θα γίνουν επισκέψεις στους τραυματίες των οδικών συγκρούσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και Λευκωσίας αντίστοιχα ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η 5η Εθνική Συνάντηση Φορέων Οδικής Ασφάλειας όπου κρατικοί, ημικρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί θα συζητήσουν και θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του 2015 και παράλληλα θα σχεδιαστούν δράσεις και συνεργασίες για το 2016 στον τομέα της οδικής ασφάλειας”.

Επίσης, θα υπάρξει και μια δημόσια διαβούλευση των κρατικών φορέων με όλους τους εμπλεκόμενους για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας ενώ πέρα από τις πιο πάνω κύριες δράσεις, θα δημιουργηθούν δεκάδες σημεία διανομής ενημερωτικού υλικού προς το κοινό σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια οδικής ασφάλειας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και προληπτικοί Φιλικοί Έλεγχοι Αλκοόλης με στόχο την αποτροπή του κοινού από το να οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλης.

Σε χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, είπε ότι “πέρα όμως από τους οδικούς ελέγχους της Αστυνομίας και το ασφαλές οδικό δίκτυο, αυτό που απαιτείται περισσότερο είναι υπεύθυνη, έγκαιρη και στοχευμένη οδική αγωγή και εκπαίδευση για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, και μάλιστα από μικρή ηλικία”.

Ο κ. Καδής είπε ότι “ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρούμε ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί σημαντικό πεδίο άσκησης προληπτικής πολιτικής και για το λόγο αυτό αναπτύσσουμε, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση, εξειδικευμένα Προγράμματα Αγωγής Υγείας”.

Πρόσθεσε ότι “τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μαθητών, ώστε να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά για θέματα και συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία και την ασφάλειά τους, μέσα από την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων ζωής”.

Ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στη διάσκεψη, είπε ότι “η Κύπρος, δυστυχώς, εμφανίζει υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων με αυξητικές μάλιστα τάσεις και για αυτό είναι καθήκον μας είτε ως οργανωμένα σύνολα, είτε ως δομημένη Πολιτεία, είτε ο καθένας μας ξεχωριστά να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων και προς τούτο ο κάθε ένας ξεχωριστά μπορεί να διαδραματίσει το δικό του ρόλο, αρχίζοντας από την ίδια την οικογένεια”.

Ο κ. Παμπορίδης είπε ότι “το Υπουργείο Υγείας δραστηριοποιείται στον τομέα της οδικής ασφάλειας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οργανωτικό ρόλο και έργο και έχουμε ως στόχο όχι μόνο την πρόληψη και την εκπαίδευση του κοινού αλλά και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των τραυματιών ενώ προς τούτο και έχουμε αποφασίσει τη λήψη πρόσθετων δυναμικών και στοχευμένων μέτρων”.

Σημείωσε ότι “ένας από τους στόχους μας αφορά και τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης των ασθενοφόρων οχημάτων και γι' αυτό παρά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Συντονιστικού Κέντρου Κλήσεων Ασθενοφόρων το οποίο απαρτίζεται από εκπαιδευμένους λειτουργούς, ικανούς να προσφέρουν άμεσα και αποτελεσματικά την πρώτη βοήθεια στους πολίτες, λειτουργεί στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου και σύντομα η λειτουργία του θα επεκταθεί για να καλύψει όλη την Κύπρο”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα