Panama Papers: Φορολογικός παράδεισος η Κύπρος

Κυπριακό ενδιαφέρον αποκτά το σκάνδαλο που αποκάλυψαν τα Panama Papers. Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πιό ενεργες χώρες που διαμεσολαβούν στη φοροδιαφυγή, ενώ είναι ανάμεσα στις χώρες που χρησιμοποιει η δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca, ως φορολογικό παράδεισο.

Στην Κύπρο, εμπλέκονται στο σκάνδαλο 3636 εταιρείες, 109 πελάτες,142 τελικοί δικαιούχοι και 2011 μετόχοι.

Τα έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας,

φέρνουν στο φως «διαδρομές» του μαύρου χρήματος, τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους και την επιστράτευση offshore εταιριών για την μεταφορά αδήλωτου πλούτου. Η μαζική διαρροή εκθέτει τουλάχιστον 12 νυν και πρώην ηγέτες κρατών του κόσμου, 140 πολιτικούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους χωρών, αλλά και πλήθος επιχειρηματιών, διασημοτήτων ακόμη και ιδρυμάτων και εταιρειών.

Ενδεικτικά είναι όσα αποκαλύπτονται για τους «αυλικούς» του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποίησαν το δίκτυο των off-shore που τους παρείχε ο Φονσέκα, για να μεταφέρουν κρυφά χρηματικά ποσά έως και 200 εκατ. δολαρίων κάθε φορά, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές, μη εγγυημένων δανείων (μάλιστα από την Russian Commercial Bank με έδρα την Κύπρο) προκειμένου επίσης να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της χώρας. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο Σεργκέι Ρολντίγκιν—ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει γνωρίσει στον Πούτιν την τωρινή του σύζυγο, Λουντμίλα—θεωρείται ότι λειτούργησε ως «βιτρίνα» για να αποκτηθούν μέσω του λογαριασμού του μεγάλα ποσοστά στη μεγαλύτερη εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Video International, στην κρατική βιομηχανία παραγωγής φορτηγών Kamaz, το 3,2% της Bank Rossiya και το 15% της εταιρείας Raytar με έδρα την Κύπρο.

Η Κύπρος, ο Ποροσένκο και το δικηγορικό γραφείο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Vice news, συνδέεται με την Κύπρο μέσω της εταιρείας "Prime Assets Partners limited που εκπροσωπείται απο κυπριακό δικηγορικό γραφείο. Το δικηγορικό γραφείο ωστόσο αναφέρει ότι η εν λόγω εταιρεία, δεν έχει σχέση με τις πολιτικές δραστηριότητες του Ποροσένκο αλλά με το πλάνο αναδιάρθρωσης της πώλησης εταιρείας που διατηρούσε στο παρελθόν.

Η μαύρη λίστα της φοροδιαφυγής

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του Kινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

Η λίστα αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα:

1. Ο πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri

2. Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud

3. Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko

4. Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

5. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan

6. Πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili

7. Πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Ayad Allawi

8. Πρώην πρωθυπουργός της Ιορδανίας Ali Abu al-Ragheb

9. Πρώην Πρωθυπουργός του Κατάρ Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani

10. Πρώην Εμίρης του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani

11. Πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν Ahmad Ali al-Mirghani

12. Καταδικασμένος πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Pavlo Lazarenko

Here are the famous politicians in ‘the Wikileaks of the mega-rich’ #PanamaPapers https://t.co/Ll2wyPj9KC pic.twitter.com/hRzKA0arBP

WikiLeaks (@wikileaks) 3 Απριλίου 2016Το σκάνδαλο του αιώνα

Πηγή της μεγάλης τούτης αποκάλυψης, ποιος άλλος;, η ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks , η οποία παρέσχε σε μία έναν τεράστιο όγκο δεδομένων: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης τούτου του πολύτιμου υλικού, που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «σκάνδαλο του αιώνα».

Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας

Ανάμεσα στους «ισχυρούς παίκτες» όπως αναφέρεται στα Panama Papers, είναι και ο Επικεφαλής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (2012-2015), Γραμματέας Διεθνούς Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) (2004-2015), ο Σταύρος Παπασταύρου.

Όπως αναφέρει το International Consortium of Investigative Journalists, λίγο μετά την άνοδο του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος και επί πολλά χρόνια στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε να εργάζεται για το νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου στην συνέχεια κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της ελληνικής διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, το όνομά του εμφανίστηκε να συνδέεται με μια αδήλωτη κατάθεση, περίπου $ 6,9 εκατομμυρίων σε τραπεζικό λογαριασμό της HSBC της Ελβετίας. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι τα χρήματα ήταν δικά του, αλλά πλήρωσε πρόστιμο $ 3,6 εκατομμύρια στις 2 Φεβρουαρίου 2016, για να αποσυρθούν οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο.

Σύμφωνα με τα Panama Papers, από το 2005 ως το 2014, ο Παπασταύρου υπήρξε μέλος του συμβουλίου των παναμέζικων οργανισμών Green Shamrock Foundation και Diman Foundation. Το 2006, έγινε αναπληρωτής πρόεδρος του Aisios Foundation, που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα