Oι συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή σε συνεδρίαση του ΣA

Τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ από την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου, κατήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, Νίκος Αιμιλίου, στην ειδική θεματική του συνεδρία με θέμα «Αντανακλώντας στη ιστορία, επιβεβαίωση της ισχυρή δέσμευση προς τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ογδόντα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού

έλαβαν το λόγο και μίλησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που διεξήχθη υπό την προεδρία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Wang Yi. Στη συνεδρίαση συμμετείχε κι ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην παρέμβασή του, ο πρέσβης κ. Αιμιλίου είπε πως για κράτη όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, το οικοδόμημα των Ηνωμένων Εθνών ήταν πηγή έμπνευσης στην αναζήτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, εντός του ευρύτερου πλαισίου του αντιαποικιακού κινήματος του ’50 και ’60.

Αναφέρθηκε στον αγώνα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατά του Ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το 10% του ανδρικού πληθυσμού κατετάγη εθελοντικά και πολέμησε με το Βρετανικό σώμα και άλλα συμμαχικά στρατεύματα.

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν κάτω από τη σημαία των οικουμενικών αξιών, όπως η δημοκρατία κι ο ανθρωπισμός».

Αναφέρθηκε στις διάφορες σημαντικές συνθήκες και διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ, που προστατεύουν πανανθρώπινα δικαιώματα κι αξίες, αλλά και της συμπλήρωση της Χάρτας του ΟΗΕ σε τομείς όπως η ναυσιπλοΐα, μέσω της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην προώθηση του κανόνα δικαίου και στην περαιτέρω ανάπτυξη του εθιμικού διεθνούς δικαίου».

Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του γιατί «η Κύπρος αποτελεί μια περίπτωση κατά την οποία οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να παραβιάζονται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η οποία θέτει το ερώτημα σε αυτό το σεβαστό Σώμα και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αν οι αρχές αυτές τηρούνται ανεπιφύλακτα και καθολικά ή έχουν αλλοιωθεί με απλές δηλώσεις καλών προθέσεων και επιλεκτική εφαρμογή, μόνο για τον κόσμο να επιστρέψει τελικά στην εποχή της αναρχίας, των διπλών μέτρων μέτρα και σταθμών και στην αντίληψη ότι η ισχύς αποτελεί δίκαιο».

Τόνισε ότι η η Κύπρος δεν έχει ζητήσει να παρέμβει κανείς υπέρ της. «Η Κύπρος επικαλείται απλώς το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα, γιατί πιστεύει ότι ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας δεν είναι κατά κύριο λόγο η επιδίωξη του ιδίου μας συμφέροντος, αλλά η υποστήριξη της νομιμότητας. Θα ήταν καταλληλότερο να πει κανείς ότι το πραγματικό συλλογική μας συμφέρον είναι να υποστηρίζουμε τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου στη διεθνή σκηνή».

Στην αρμενική γενοκτονία και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναφέρθηκε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αρμενίας, ενώ επικριτικά στην Τουρκία στάθηκε ο Σύρος πρέσβης, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία στη χώρα του.

Απαντώντας η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Ζεϊτίνογλου Οζκάν. είπε σε σχέση με την Κύπρο είπε ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν η υποστήριξη προς τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα για την επίλυση της κατάστασης.

Σε σχέση με την Αρμενία, είπε ότι τα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, πρέπει να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους. Η γενοκτονία είναι ένας τεχνικός όρος που ταιριάζει σε μία συγκεκριμένη περιγραφή. Αυτό που χρειάζεται είναι μια κοινή προσπάθεια για να ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, μέσα από την ανάπτυξη μιας σχέσης φιλίας και ειρήνης.

Τέλος, απέρριψε κατηγορηματικά τη δήλωση της Συρίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα