Nτονμέζ: Περισσότερα καλά νέα για κοίτασμα Μαύρη Θάλασσα σε 2 μήνες

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας δήλωσε χθες Τετάρτη  ότι περισσότερα «καλά νέα» ενδέχεται να έρθουν μέσα σε δύο μήνες στη Μαύρη Θάλασσα, αναφερόμενο σε πιθανές νέες ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου.

«Είναι πολύ πιθανό ότι θα κάνουμε νέες ανακαλύψεις στα επίπεδα κάτω από την περιοχή ανακάλυψης. Το βάθος και το μήκος τους είναι παρόμοια. Νέα καλά νέα μπορεί να έρθουν σε δύο μήνες», δήλωσε ο

Φατίχ Ντονμέζ στο CNN Turk.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητές της πριν από 14 μήνες, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι η έναρξη της παραγωγής και της χρήσης φυσικού αερίου από κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας θα γίνει το 2023.

Είπε ότι οι εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε ένα τέταρτο της έκτασης 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3.088 τετραγωνικά μίλια) του πηγαδιού TUNA-1, προσθέτοντας ότι οι ανακαλύψεις μπορεί γίνουν και σε παρόμοια κοιτάσματα.

Το γεωτρύπανο Kanuni θα βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το τέλος του έτους, είπε, σημειώνοντας ότι το σκάφος έχει προγραμματίσει να κάνει  40 γεωτρήσεις σε αυτό το σημείο.

«Εάν δούμε αρκετή δυναμική, δύο τρυπάνια δεν θα είναι αρκετά», είπε.

Ο Ντονμέζ υπογράμμισε ότι τα σεισμικά δεδομένα αξιολογούνται τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τονίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης θα συνεχιστούν στις πιθανές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία έχει την ευκαιρία να βρει και εκείπετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Η έρευνα για το φυσικό αέριο διεξήχθη κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν σημεία στον ίδιο τομέα όπου παράγεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η προσδοκία μας μοιάζει με [ανακάλυψη] φυσικού αερίου, αλλά αυτό θα γίνει σαφές σύμφωνα με τη γεώτρηση που θα γ΄ίνει.»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανακάλυψη 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα