Αλφόνσο Ντέιβις: Ο «Road Runner» που ξεκίνησε από το απόλυτο μηδέν!

Ανήκει στα αστέρια που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερο «μπαμ» τα επόμενα χρόνια εάν συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και επιβεβαιώσει όσους τον πίστεψαν. Ο Αλφόνσο Ντέιβις κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης με την Μπάγερν Μονάχου και κατάφερε να χτίσει μια νέα ζωή στα θεμέλια της... προσφυγιάς!

Ταλαιπωρία και βάσανα με την πρώτη του ανάσα

Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2000 κάτω από αντίξοες συνθήκες στο στρατόπεδο προσφύγων στο Μπουντουμπουράμ της Γκάνα από δύο γονείς που πάλευαν να βρουν μια αξιοπρεπή

ζωή μακριά από τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβερίας.

«Ανησυχούσαμε γιατί η πείνα μπορεί να σε σκοτώσει έτσι κι αλλιώς στο στρατόπεδο προσφύγων. Δεν συμβαίνει μόνο στην εμπόλεμη ζώνη, αλλά και στο στρατόπεδο, εάν δεν υπάρχει φαγητό, οι άνθρωποι πεθαίνουν σωστά; Οπότε κάθε μέρα έπρεπε να διασφαλίσουμε πως κάτι θα βρούμε για φαγητό, ώστε να καταφέρουμε να επιβιώσουμε», είχε δηλώσει ο πατέρας του Ντέιβις για την προσφυγική ζωή στην Γκάνα.

Σύντομα, όλα θα άλλαζαν. Οι γονείς του Ντέιβις αποφάσισαν πως έπρεπε να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνονταν και να ξεφύγουν από αυτή τη ζωή κυρίως για το καλό του παιδιού τους. Πράγματι, σε ηλικία 5 ετών ο Αλφόνσο Ντέιβις και οι γονείς του έφυγαν για τον Καναδά κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή.

«Υπήρχε ένα πρόγραμμα που λεγόταν «αποκατάσταση» και είπαν «εντάξει πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα για τον Καναδά». Περάσαμε από συνέντευξη και τα καταφέραμε. Πήγαμε στον Καναδά», υποστήριξε ο Ντεπά Ντέιβις για την απόφασή τους να μετακομίσουν μόνιμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Και εκεί δεν ήταν άμεση η προσαρμογή. Από την πρώτη μετακόμιση που έγινε όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Οντάριο του Γουίντσορ μέχρι να μείνουν μόνιμα στο Έντμοντ μεσολάβησε ένας χρόνος περίπου από τον οποίο η μόνη ανάμνηση που έχει ο Καναδός μπακ ήταν η πρώτη αίσθηση του χιονιού.

Η μονιμοποίηση της κατοικίας στο Έντμοντ άνοιξε επιτέλους το δρόμο για μιαν άλλη ζωή. Τέτοια που ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν φανταζόταν ο Road Runner της Μπάγερν Μονάχου.

Είχε άστρο από μικρός

Η ικανότητα να ντριμπλάρει σωστά και γρήγορα και η γενικότερη ταχύτητά του ήταν τα στοιχεία που τον ξεχώρισαν αμέσως και ας ήταν μικρός ακόμη ηλικιακά. Στα διαλείμματα από τα μαθήματα ο Ντέιβις κλωτσούσε μπάλες στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου του Νόρθμάουντ και τότε... ένα αστέρι γεννήθηκε!

Όλα τα οφείλει στη δασκάλα του που σε ηλικία 6 ετών είχε αντιληφθεί πόσο σπουδαία πράγματα μπορεί να κάνει ο Ντέιβις με την μπάλα στα πόδια του. Η Μελίσα Γκούζο, ο φύλακας αγγελός του τον έπεισε να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα που ονομαζόταν «Free Footie» και απευθυνόταν σε παιδιά που ήθελαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο όμως, δυσκολεύονταν οικονομικά.

Ήταν 11 ετών όταν τον ξεχώρισε ο διευθυντής της ακαδημίας St. Nicolas, Μάρκο Μπόσιο και πίστεψε στις ικανότητές του.

«Μόλις τον είδα να παίζει, ήξερα ότι είχε σπάνιο ταλέντο. Οι φυσικές ικανότητές του ήταν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, η πορεία του με την μπάλα και χωρίς αυτή. Σε τόσο νεαρή ηλικία είναι πράγμα σπάνιο», είχε δηλώσει ο Μπόσιο εξυμνώντας το ταλέντο του Ντέιβις.

Ο Μπόσιο ήταν σαφώς ο μέντορας του 19χρονου ποδοσφαιριστή και κοντά του έμαθε πολλά και είδε ματς επιπέδου Champions League για να εντρυφήσει στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Μόνο που πια δεν ήταν απλή προπόνηση, αλλά, η δουλειά του.

Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ταλέντο του ΜLS

Το 2015 ήταν η χρονιά που το άστρο του Ντέιβις ξεκίνησε να λάμπει και πια μακριά από τα στενά όρια της ακαδημίας. Μια επίσκεψη μελών της ομάδας του Βανκούβερ Γουάιτκαπς στην οικογένειά του ήρθε για να ταράξει τα νερά. Ο Μπόσιο είχε κάνει την επικοινωνία με τις ακαδημίες της ομάδας και ο υπεύθυνος του συλλόγου ήταν κάτι παραπάνω από θετικός για να κατακτήσει τον 14χρονο τότε παίκτη.

«Η μητέρα του ήταν πολύ επιφυλακτική στο να τον στείλει στο Βανκούβερ. Οι γονείς του φοβούνταν στην ιδέα πως ο Ντέιβις θα άφηνε το σπίτι του. Άλλωστε, ήταν αναμενόμενη αυτή η αντίδραση, εννοώ, ήταν μόλις 14. Αν το δει κανείς συλλογικά έκαναν τόσο αγώνα να του δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον. Δεν ήθελαν να φύγει», είχε αναφέρει ο Κρεγκ Νταλραμπλ, ο υπεύθυνος νέων της Βανκούβερ Γουάτικαπς.

Οι όποιες όμως, ανησυχίες έσβησαν όταν τελικά ο Ντέιβις ακολούθησε την πορεία που η ζωή του είχε δείξει. Ξεκίνησε με την U16 της ομάδας και σε ηλικία 15 ετώνυπέγραψε το συμβόλαιό του με τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Ήταν ο νεαρότερος παίκτης που υπογράφει συμβόλαιο στην United Soccer League.

«Όταν υπέγραψα το συμβόλαιό μου στην USL, η λογική άλλαξε. Ήμουν πια επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αυτός ήταν ο στόχος μου από τότε που ήμουν μικρός. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα το κατάφερνα, αλλά όταν έγινε πραγματικότητα ήξερα ότι μπορούσα να φθάσω ψηλά στο άθλημα», είχε επισημάνει σε παλαιότερη συνέντευξη του το νυν αστέρι της Μπάγερν Μονάχου.

Το 2016 έπαιζε πια με την πρώτη ομάδα του Βανκούβερ Γουάιτκαπς για το πρωτάθλημα του MLS και το 2017 έκανε το ντεμπούτο του ως Καναδός πολίτης πια με την εθνική Καναδά, σπάζοντας το ρεκόρ του νεαρότερου παίκτη που σκόραρε στο CONCACAF Cup.

Αφού κατέκτησε τον Καναδά και το MLS, σειρά έχει η Ευρώπη

Στις 5 Ιουνίου του 2019 έγινε το απόλυτο. Ο Ντέιβις υπέγραψε συμβόλαιο με την Μπάγερν Μονάχου με ποσό μεταγραφής 10 εκατ.€ κάτι που ήταν τρελό για τα δεδομένα τότε. Η χρηματιστηριακή του αξία πριν άγγιζε μετά βίας τις 200.000€ και μετά την μετακόμισή του στη Γερμανία εκτινάχθηκε στα 15 εκατ.€ και σήμερα, υπολογίζεται στα 60 εκατ.€.

Η ζωή του χαμογέλασε και μαζί με αυτόν και στους γονείς του που είδαν το παιδί τους να κατακτά αυτό που πάντα ονειρευόταν. Η πορεία του αποτελεί παράδειγμα θέλησης, τύχης αλλά και ευκαιριών που δεν περνούν απαρατήρητες. Ο Ντέιβις ζει το όνειρό του με τους Βαυαρούς και για τους συμπαίκτες του όπως ο Τόμας Μίλερ, ο 19χρονος είναι ένας «Road Runner που ξέρει τι να κάνει με την ταχύτητα και την μπάλα στα πόδια του».

Keywords
Τυχαία Θέματα