Europa League: Η... ιστορία του τελικού της Σεβίλης

 Η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιό της μετά από 42 χρόνια, επικρατώντας 5-4 στα πέναλτι της Ρέιντζερς (1-1 στα 90΄ και στα 120΄), στον χθεσινό τελικό του Europa League, στη Σεβίλη.

 Αυτά είναι τα κυριότερα στοιχεία που προκύπτουν από τον τελικό, όπως τα παρουσιάζουν η UEFA και η Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):

 * Η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης και η Ρέιντζερς έγιναν η 17η

και η 18η ομάδα που έλαβαν μέρος στον τελικό του Europa League. Ήταν επίσης οι πρώτοι φιναλίστ από τη Γερμανία και τη Σκωτία, αντίστοιχα (UEFA).

 * Είναι η πρώτη φορά που το Europa League κατακτά ομάδα εκτός Ισπανίας ή Αγγλίας από τη σεζόν 2010/11, όταν η Πόρτο νίκησε την Μπράγκα (UEFA).

 * Η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης είναι η πρώτη ομάδα της Bundesliga που κατακτά το Κύπελλο UEFA/Europa League από το 1997, όταν η Σάλκε νίκησε την Ίντερ στα πέναλτι (UEFA/IFFHS).

 * Ο Τζο Αρίμπο της Ρέιντζερς είναι ο μόνος παίκτης που αγωνίστηκε και στους 15 αγώνες του Europa League αυτή τη σεζόν, 13 ως βασικός και δύο ως αλλαγή (UEFA).

 * Αυτή ήταν η ένατη καταληκτική αναμέτρηση του Κυπέλλου UEFA/Europa League που πηγαίνει στην παράταση, από τότε που ο τελικός έγινε μονός το 1998. Πέντε από αυτούς τους τελικούς έχουν πάει και στα πέναλτι (UEFA).

 * Η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης θα παίξει για πρώτη φορά στο Champions League την επόμενη σεζόν. H μοναδική σεζόν της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA ήταν το 1959/60, όταν έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και έχασε με 7-3 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στη Γλασκώβη (UEFA/IFFHS).

 * Οι «αετοί» της Φρανκφούρτης τερμάτισαν αήττητοι στη διοργάνωση της εφετινής αγωνιστικής περιόδου (7 νίκες, 6 ισοπαλίες) και έγιναν μόλις η τρίτη ομάδα που ολοκλήρωσε τη σεζόν χωρίς ήττα, μετά την Τσέλσι το 2018/19 και τη Βιγιαρεάλ την περασμένη σεζόν (UEFA/IFFHS).

 * Η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης σκόραρε και στα 13 παιχνίδια της για το Europa League 2021/22. Είναι η δεύτερη τέτοια περίπτωση από το 2009 (όταν το τουρνουά μετονομάστηκε σε Europa League). Προηγουμένως, μόνο η Τσέλσι το 2018-19 σκόραρε σε κάθε παιχνίδι ξεκινώντας από τη φάση των ομίλων μέχρι τον τελικό ((UEFA/IFFHS).

 * Ο τεχνικός της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, Όλιβερ Γκλάσνερ, έγινε ο πρώτος Αυστριακός προπονητής που πανηγύρισε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο συλλόγων μετά τον Ερνστ Χάπελ, ο οποίος οδήγησε τη Φέγενορντ (1969/70) και το Αμβούργο (1982/83) στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (IFFHS).

 * Ο Τζο Αρίμπο (Ρέιντζερς) έγινε ο δεύτερος Νιγηριανός που σκόραρε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά τον Άλεξ Ιβόμπι, ο οποίος «βρήκε δίχτυα» για λογαριασμό της Άρσεναλ στον τελικό του Europa League του 2019 με την Τσέλσι (IFFHS).

 * Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου UEFA/Europa League, δύο διαδοχικοί τελικοί κρίθηκαν στα πέναλτι. Tο 2021, η Βιγιαρεάλ νίκησε 11-10 στα πέναλτι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (IFFHS).

* Ο Άγγλος αρχηγός της Ρέιντζερς, Τζέιμς Τάβερνιερ, είναι ο πρώτος αμυντικός μετά τον Ρόναλντ Κούμαν στο Champions League (αγωνιστική περίοδος 1993/94), ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, σημειώνοντας 7 γκολ στο εφετινό Europa League (IFFHS).

 * Σε παρένθεση η πηγή των στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα