Ενημέρωσαν τους G7 οι Επίτροποι Κυριακίδου και Ουρπιλάινεν

Την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία μιας νέας Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου των G7 για την ανάπτυξη και την υγεία, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Γιούτα Ουρπιλάινεν.

«Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε το δυσβάστακτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και τον σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο των αδυναμιών της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μας στον τομέα της υγείας», σημείωσαν οι δύο Επίτροποι σε κοινή τους δήλωση.

Η πανδημία, ανέφεραν, «ανέτρεψε δεκαετίες προόδου στον τομέα

της παγκόσμιας υγείας, ενέτεινε τις ανισότητες και προστέθηκε στις προκλήσεις άλλων πανδημιών, όπως του ιού HIV, της ελονοσίας, της φυματίωσης και της μικροβιακής αντοχής, καθώς και στις γεωπολιτικές προκλήσεις και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής επανάστασης», υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αντληθούν διδάγματα από τα όσα έγιναν και να επανέλθει στην ατζέντα η προσπάθεια για επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η υγεία αποτελεί το θεμέλιο για ανθεκτικές, ισότιμες και δίκαιες κοινωνίες, αλλά οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Για να διασφαλίσουμε την υγεία που αξίζουν όλοι οι πολίτες μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να συνεργαστούμε. Αυτό προσδοκούν οι πολίτες και οι εταίροι μας: ισχυρή δράση για τη διασφάλιση της υγείας τους, δράση που βασίζεται στις οικουμενικές αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», τόνισαν.

Οι Επίτροποι ανακοίνωσαν πως η ΕΕ θα αναλάβει δράση στη βάση μιας παγκόσμιας στρατηγικής για την υγεία στο πλαίσιο της στρατηγικής «Global Gateway» της ΕΕ.

«Πρέπει να βελτιώσουμε τα συστήματα υγείας, ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις παγκόσμιες απειλές κατά της υγείας, καθώς και να αντιμετωπίζουν όλες τις λοιμώδεις και μη μεταδοτικές νόσους», πρόσθεσαν οι Κυριακίδου και Ουρπιλάινεν.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και να προχωρήσουμε προς την καθολική κάλυψη υγείας. Πρέπει να έχουμε ισχυρές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις στον τομέα της υγείας με άλλες περιοχές του κόσμου. Πρέπει να ενισχύσουμε τις τοπικές ικανότητες παρασκευής στον τομέα της υγείας, στην Αφρική και αλλού», όπως είπαν.

Σύμφωνα με τις Επιτρόπους, πρέπει η διεθνής κοινότητα να υιοθετήσει μια ενιαία προσέγγιση για την υγεία, «αναγνωρίζοντας την εγγενή σύνδεση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του κοινού τους περιβάλλοντος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα