Κομισιόν:Ένα βήμα πριν την παραπομπή Κύπρου στο Δικαστήριο για ρύπους και ΑΠΕ

Τέσσερις αιτιολογημένες γνώμες, ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποστέλλει η Κομισιόν στην Κύπρο στο πλαίσιο της δέσμης παραβιάσεων του Μαΐου.

Οι αιτιολογημένες γνώμες αφορούν τη μη συμμόρφωση της Κύπρου με την οδηγία για περιορισμό ρύπων από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης και την ανεπαρκή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

των ενωσιακών κανόνων σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ακόμα δύο αιτιολογημένες γνώμες αφορούν τη μη κοινοποίηση στην Κομισιόν των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες διαδικτυακές μεταδόσεις και στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

Στο πλαίσιο της δέσμης παραβιάσεων του Μαΐου, γίνεται ακόμα αναφορά σε προειδοποιητική επιστολή (το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει) που εκκρεμεί εις βάρος της Κύπρου από τον Φεβρουάριο γιατί τη μη ορθή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

Οι κοινοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της πρακτικής των διαδικασιών επί παραβάσει της Κομισιόν κατά κρατών μελών για μη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο.

Ρύποι από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης

Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη [INFR(2021)2089] στην Κύπρο καλώντας τη χώρα να μεταφέρει πλήρως στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης [οδηγία (ΕΕ) 2015/2193].

Οι εν λόγω μονάδες έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, μεταξύ άλλων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την παροχή θέρμανσης και ψύξης για οικιακή χρήση και την παροχής θερμότητας ή ατμού για βιομηχανικές διεργασίες. Οι μονάδες αυτές αποτελούν σημαντική πηγή εκπομπών διοξειδίου του θείου, οξειδίου του αζώτου και σκόνης, συμβάλλοντας έτσι στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με τη φιλοδοξία της για μηδενική ρύπανση, δίνει έμφαση στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία συγκαταλέγεται στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία. Η οδηγία όφειλε να μεταφερθεί πλήρως στο εθνικό δίκαιο έως τις 19 Δεκεμβρίου 2017. Η Επιτροπή απέστειλε σχετική προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν Ένα, Κύπρου, Δικαστήριο, ΑΠΕ,komision ena, kyprou, dikastirio, ape