44 χρόνια μετά ξυπνούν οι μνήμες της επιχείρησης «Νίκη»

Βράδυ της 21ης Ιουλίου 1974.

15 ελληνικά αεροσκάφη τύπου "Νοράτλας", απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο "Σούδας" στην Κρήτη, υπό άκρα μυστικότητα, με προορισμό τη Λευκωσία.

Σκοπός, η αερομεταφορά καταδρομέων για την ενίσχυση της Κύπρου απέναντι στον Τούρκο κατακτητή.

Σ' ένα από αυτά αεροσκάφη, το "Νίκη 3", Ραδιοναυτίλος ήταν ο Ιωάννης Δρίτσας, ο οποίος επισκέφθηκε, μαζί με τα δυο εγγόνια του, το μουσείο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

44

χρόνια μετά, ξαναμπήκε στο "Νοράτλας" και μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1, "Αρετή και Τόλμη", αφηγείται, συγκινημένος, τα όσα έζησε εκείνη τη νύχτα.

Καθώς πλησίαζε την πόρτα του αεροπλάνου επέστρεφαν στον Ιωάννη μνήμες του «μαύρου» Ιούλη, όταν είχε περάσει την ίδια πόρτα για να πάει στην πιο επικίνδυνη αποστολή, με προορισμό τη Λευκωσία.

Το "Νίκη 4" καταρρίπτεται. Ακολουθεί το "Νίκη 3", που καταφέρνει να προσγειωθεί μέσα από καταιγισμό πυρών.

Τα πόδια του τρέμουν, την ώρα που κινείται μέσα στο αεροσκάφος. Σε κάποια στιγμή, δείχνει στα εγγόνια του τη θέση που καθόταν. Η αποστολή ζωντανεύει στο μυαλό του Ιωάννη. Όπως ο ίδιος αναφέρει στην εκπομπή, οι καταδρομείς δεν φοβήθηκαν ούτε στιγμή. Μοναδική σκέψη τους, η πατρίδα.

Στο φλεγόμενο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Δρίτσας είδε τους συμπολεμιστές του να χάνονται ηρωϊκά, μπροστά στα μάτια του. Δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ο παππούς Ιωάννης Δρίτσας αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο για τα εγγόνια του, που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του και να κατακτήσουν τους αιθέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα