Ζήτημα αδιαφάνειας στη χρηματοδότηση κομμάτων

Ζήτημα αδιαφάνειας στην ιδιωτική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, θέτει η έκθεση που συνέταξε η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης και δίδεται, σήμερα, επισήμως στη δημοσιότητα. Στην έκθεση της GRECO, γίνεται θετική αναφορά για το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2011, στην Κυπριακή Δημοκρατία θεσπίσθηκε Νόμος, με τον οποίο καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων και κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια των οικονομικών τους δεδομένων.

Ωστόσο,
η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του ΣτΕ, θεωρεί ότι η νέα αυτή νομοθεσία δεν εξασφαλίζει πλήρως τη διαφάνεια της ιδιωτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση, δεν υποχρεώνονται τα πολιτικά κόμματα να δηλώνουν και να δημοσιοποιούν τις δωρεές που λαμβάνουν, τις χορηγίες που έχουν και τις πηγές ιδιωτικής χρηματοδότησης τους.

Η έκθεση επικεντρώνεται και στο θέμα της ποινικοποίησης της δωροδοκίας στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η αλληλοεπικάλυψη που υπάρχει, μεταξύ των παλαιών και νέων διατάξεων, στον τομέα της ποινικοποίησης της δωροδοκίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς στο νησί.

Σημειώνεται ότι η προς δημοσιοποίηση έκθεση, εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης (28 Μαρτίου-1η Απριλίου 2011) 50ης Συνόδου της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς, μαζί με άλλες σχετικές εκθέσεις, που αναφέρονται στην Τσεχία, τη Μολδαβία, την Ανδόρα, τη Βοζνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο.
Keywords
Τυχαία Θέματα