"Βραχνάς" για τις ασφαλιστικές τα συμβόλαια Ζωής

Ολοένα και περισσότερες εξαγορές συμβολαίων στον κλάδο Ζωής, αδυναμία είσπραξης των ασφαλίστρων, δραματική αύξηση των αιτήσεων διακανονισμών, που οδηγεί σε επισφαλείς απαιτήσεις, μεγαλύτερη καχυποψία των πολιτών και σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, είναι τα… μελανά χρώματα που συνθέτουν το σκηνικό που βιώνουν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, που βρίσκονται πλέον και «αντιμέτωπες» με τις επιταγές της οδηγίας solvency ii.

Οι παρενέργειες της οικονομικής κρίσης στην ασφαλιστική αγορά αφορούν, αρχικά, στην ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν
οι εταιρείες, αναφορικά με την είσπραξη των ασφαλίστρων από τους συνεργάτες τους, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις των διακανονισμών να έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, Ιορδάνης Χατζηϊωσήφ, μιλώντας στο περιθώριο ημερίδας για την ιδιωτική ασφάλιση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη. «Εταιρείες που δεν είχαν καθόλου διακανονισμούς τώρα έχουν δεκάδες τέτοιους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ενώ ο συνεργάτης μιας ασφαλιστικής είχε τη δυνατότητα να απολαμβάνει ένα διάστημα διακανονισμού με την εταιρεία, διάρκειας τριών μηνών, ο χρόνος περιορίστηκε στους δύο μήνες, με αποτέλεσμα όταν η εταιρεία ζητά το ποσό των ασφαλίστρων της, να παρατηρείται αδυναμία καταβολής τους, λόγω και της αδυναμίας των πολιτών να τα πληρώσουν. Γι' αυτό γίνονται οι διακανονισμοί, που συνήθως οδηγούν σε επισφαλείς απαιτήσεις όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηϊωσήφ.

Πάντως, για το τρέχον έτος, ο ίδιος «βλέπει» περαιτέρω υστέρηση ασφαλίστρων, σημαντική αύξηση των επισφαλειών ασφαλίστρων από συνεργάτες των εταιρειών και ένταση των εξαγορών συμβολαίων από τους πολίτες, ειδικότερα στον κλάδο Ζωής. Ειδικότερα, για τις εξαγορές των συμβολαίων Ζωής, σημείωσε ότι φθάνουν στο 10%, που αποτελεί και το μέσο όρο κάθε εταιρείας, όπως εκτίμησε.

Περαιτέρω, ανέφερε, εν μέσω της κρίσης διαπιστώνεται μια σταθερή ζήτηση στον τομέα της υγείας, σημαντική μείωση των λοιπών προγραμμάτων και ιδιαίτερα των συντάξεων, ενώ ιδιαίτερη κάμψη εμφανίζουν τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών. «Ήδη το 2010, και δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχει καταγραφεί τόσο μεγάλη μεταβολή στα ασφάλιστρα της αγοράς, είχαμε μείωση 4,5% στα έσοδα τα καθαρά και τα δικαιώματα των ασφαλίστρων συγκριτικά με το 2009, κάμψη 8% στον κλάδο Ζωής και πτώση 1,5% στον property, με την υγεία να παραμένει σε σταθερά επίπεδα», τόνισε ο κ. Χατζηϊωσήφ. Το πρώτο τρίμηνο φέτος, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση στον κλάδο Ζωής. Σημαντική κάμψη έχει και ο στόλος των ασφαλισμένων αυτοκινήτων, ενώ οι γενικές ασφάλειες συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 10%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν πειστεί για τη χρησιμότητα του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης και δεν υπάρχει παιδεία, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας solvency ii, είναι πιο εφικτό από ποτέ να οικοδομηθεί η αξιοπιστία με τις ασφαλιστικές εταιρεί
Keywords
Τυχαία Θέματα