Το παιχνίδι της Αγκυρας με το νερό

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το μεγαλεπήβολο έργο που επιχειρεί να υλοποιήσει η Τουρκία με τη μεταφορά νερού στην κατεχόμενη Κύπρο, είτε θα καταλήξει σε μπούμερανγκ ή θα καταστεί μια διεθνή επιτυχία. Ξένοι ειδικοί, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, θεωρούν πως το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο ως και ανέφικτο. Ωστόσο, όλοι θα αναμένουν για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα. Ο καθηγητής Χουσεγίν Γκιόκτσιεκους, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής και γενικός συντονιστής για υδατικά θέματα του «Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών
Πόρων», σε μελέτη του παρουσιάζει την αισιόδοξη διάσταση του έργου. Η Άγκυρα το έχει χαρακτηρίσει ως το «έργο του αιώνα».
Αυτό που απομένει είναι τούτο να επιβεβαιωθεί. Είναι, πάντως, σαφές πως ανεξάρτητα τι δηλώνεται από τουρκικής πλευράς, το νερό που θα μεταφερθεί θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες της κατεχόμενης περιοχής. Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα και να δημιουργήσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει ακουστεί από τουρκικής πλευράς και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πάρε-δώσε, μεταξύ νερού και φυσικού αερίου! Ακόμη και ο Ερντογάν έχει αναφέρει πως θα μπορούσε το νερό αυτό να καλύπτει και τις ανάγκες των Ελληνοκυπρίων (αν και δεν το πρόβλεψαν τούτο στους σχεδιασμούς τους).

Υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια του έργου («Έργο Ασρίν») έγιναν στις 13 Οκτωβρίου 2012 με πανηγυρικές εκδηλώσεις. Πραγματοποιήθηκαν δύο χωριστές εκδηλώσεις, μία στο Αναμούρι της νότιας Τουρκίας όπου παρέστη ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ και ο αρμόδιος για την Οικονομία και την Ενέργεια «υπουργός» Σουνάτ Ατούν και μία στη Βασίλεια Κερύνειας. Στο Αναμούρι παρέστη και ο «αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις Υπουργός» Μπεσίρ Ατάλαϊ, ο οποίος είπε ότι στόχος είναι η ταυτόχρονη μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Το έργο θα στοιχίσει 650 εκατομμύρια ευρώ.
Για τους Τούρκους, όπως εκφράζεται και μέσα από τη μελέτη του Χουσεγίν Γκιόκτσιεκους, αν και θα στοιχίσει πολλά λεφτά, αποτελεί μια πρόβα μεγαλοϊδεατισμού. Όπως αναφέρει, «μετά την ολοκλήρωση του έργου μεταφοράς νερού με αγωγούς στις 7 Μαρτίου 2014, θα καλυφθεί μια σημαντική απόσταση σ’ ό,τι αφορά τη μεταφορά νερού διεθνώς, ενώ η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα προσδώσει κύρος στην Τουρκική Δημοκρατία στην εν λόγω περιοχή, η οποία θα αναδειχθεί σε ηγέτιδα χώρα για παρόμοια έργα που θα γίνουν στο μέλλον.
Σ’ ό,τι αφορά την ΤΔΒΚ, θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη ριζική επίλυση του υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζει για τα επόμενα 50 χρόνια».
Στην ίδια ανάλυση σημειώνεται ότι με την εφαρμογή του έργου αυτού «η Τουρκία, η οποία προχωρά με σίγουρα βήματα στο να καταστεί μια υπερδύναμη στην περιοχή, θα γίνει ο πιο σημαντικός παίχτης σ’ ό,τι αφορά την ακόμα περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή και τον επανακαθορισμό στο εγγύς μέλλον της πολιτικής που αφορά το νερό ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο καθηγητής θέτει και μια άλλη διάσταση και συνδέεται το ζήτημα τούτο με το Κυπριακό: Το νερό, το οποίο λέγεται
Keywords
Τυχαία Θέματα