Το "φλερτ" της Κύπρου με την Μόσχα

Μέσα από την ελλαδική κρίση έγινε κατανοητό και σε πολλούς στην Κύπρο πως οι εξωτερικές σχέσεις δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε αν παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή αν συνεχίσουν να βλέπουν μόνο προς δυσμάς. Οι επαφές του υποψήφιου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα στη Ρωσία και η σύσφιξη σχέσεων με τη χώρα είναι ένα τεράστιο βήμα, μήπως και αποφευχθεί η βαθιά κρίση που επίκειται στο νησί.
Βεβαίως, και κατόπιν εορτής, το ταξίδι του Λιλλήκα
ακολούθησε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και επίσης υποψήφιος, Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Φαίνεται μυρίστηκαν αυτό που όλος ο κόσμος έχει καταλάβει, ότι ένα άνοιγμα προς τη Μόσχα θα είναι κερδοφόρο για τον τόπο.

Την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Λιλλήκας παρεβρέθηκε σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που διοργανώθηκε στο ρωσικό Κοινοβούλιο με θέμα «Προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας».
Εκεί, πρότεινε την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών Κύπρου–Ρωσίας στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας, αλλά και τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας στρατηγικής σημασίας, ενώ σε επίπεδο οικονομίας δήλωσε ότι υπάρχει σχέση αλληλεξάρτησης. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι το γεγονός ότι η Ρωσία διατηρεί και αναπτύσσει τις σχέσεις της και με την Τουρκία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργεί προϋποθέσεις για μια πιο ενεργό εμπλοκή της Μόσχας στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Πιο αναλυτικά, κατά τη συζήτηση στη ρωσική Δούμα, ανέφερε πως πρέπει να βαθύνει η συνεργασία των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών σε κρίσιμους οργανισμούς, ενώ σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο πρότεινε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα κοινών ασκήσεων Κύπρου-Ρωσίας στην περιοχή Ελέγχου Έρευνας και Διάσωσης Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να συναφθεί μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Επίσης, ο Γιώργος Λιλλήκας τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι και δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες τόσο αναφορικά με την εξόρυξη του κυπριακού αερίου, όσο και με την επένδυση στην ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, με αμοιβαία οφέλη. Είπε, προσέτι, πως και οι δύο χώρες μπορούν να κερδίσουν από τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσθεσε ακόμα πως η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει τις ρωσικές αρχές μέσω της «Συνεργασίας για τον Εκσυγχρονισμό», προσφέροντας τεχνογνωσία στους τομείς της οικονομικής, της δημόσιας διοίκησης, όπως και στις προοπτικές χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κονδύλια της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της κρατικής Δούμας, Μιχαήλ Εμιλιάνοφ, ανέφερε ότι, «Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, τον τομέα των ακινήτων, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και ιδιαίτερα της ενέργειας. Όσo αφορά τον τομέα της ενέργειας, το ενδιαφέρον τ
Keywords
Τυχαία Θέματα