«Τα προβλήματα εντάθηκαν με τον Έρογλου»

Πολλές δυσκολίες παρουσιάζονται στις συνομιλίες λόγω της στάσης που ακολουθεί η τουρκική πλευρά, η οποία καταθέτει απαράδεκτες θέσεις. Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα εντάθηκαν μετά την ανάληψη της ηγεσίας των τουρκοκυπρίων από τον Ντερβίς Έρογλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει χάσμα απόψεων σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού, ενώ η τουρκική πλευρά αποστασιοποιείται από τα συμφωνηθέντα με τον Μεχμέτ
Αλί Ταλάτ.

Αυτά, είπε, μας αποκαρδιώνουν αλλά δεν μας αποπροσανατολίζουν και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕλ θα συνεχίσει να εργάζεται για εξεύρεση λύσης με γνώμονα τη διασφάλιση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του συνόλου του λαού. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ενδεχόμενη αλλαγή της στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, την οποία έχουν αποδεχθεί όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο Χριστόφια, "ο οποίος από την πρώτη ημέρα της εκλογής του εργάζεται αδιάκοπα και με στοχοπροσήλωση για λύση του Κυπριακού, και ασκεί πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική με θετικά αποτελέσματα".

Αναφερόμενος στην ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν μπορεί να κτισθεί μέσα από ακραίο πολιτικό λόγο, ανέξοδες ρητορείες και πατριωτικές εξάρσεις". Το χειρότερο απ όλα, είπε, είναι ότι διαπιστώνουμε πως απουσιάζει η πολιτική βούληση για να υπάρξει ενότητα και αυτό οφείλεται στις σκοπιμότητες που κυριαρχούν.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι πρώτιστος στόχος του ΑΚΕΛ είναι η σφυρηλάτηση της ενότητας στη βάση του κοινού πολιτικού πλαισίου, το οποίο αποδεχθήκαμε το 1977. Απαραίτητη προϋπόθεση, κατέληξε, είναι η συσπείρωση γύρω από τους βασικούς στόχους και τις βασικές αρχές και ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα τις πολιτικές δυνάμεις.

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το γεγονός ότι δεν θα γίνει τώρα η τριμερής συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αποτελεί απόδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, και απηύθυνε έκκληση για άσκηση επιρροής προς την Τουρκία για αλλαγή της στάσης της.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, γιατί δεν επιτεύχθηκε λύση του Κυπριακού ενόσω ήταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εάν ο λόγος ήταν η στάση ορισμένων ελληνοκυπρίων πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''θα ήταν μεγάλο λάθος να αρχίσουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες στη δική μας πλευρά'' και ότι ο λόγος που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ήταν η επιβολή των θέσεων της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακής πλευρά, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα που δ
Keywords
Τυχαία Θέματα