Ο Ελληνισμός τίμησε τους αγωνιστές του Κυπριακού

Την καθοριστική συμβολή της ενότητας και της συστράτευσης του κυπριακού λαού στην επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία, τόνισε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, Μάριος Λυσσιώτης, στην ομιλία του στο αρχιερατικό τρισάγιο που τελέστηκε για την κυπριακή εθνική επέτειο της 1 η Απριλίου, στον ιστορικό ελληνοορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βιέννη, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ.

Όπως παρατήρησε
ο κ. Λυσσιώτης, η αναπόληση της ιστορικής εκείνης εποχής και η αναφορά στη ζωή των ηρώων της, είναι η μεγαλύτερη τόνωση για τη συνέχιση και ευόδωση του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός εδώ και σχεδόν τριανταεπτά χρόνια μετά την προδοσία και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 που έχουν επισωρεύσει στη μαρτυρική πατρίδα, ανείπωτα δεινά και πληγές.

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε το δικαίωμα του κυπριακού λαού να ζήσει σε μια Κύπρο επανενωμένη, πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, έποικους, εγγυητικά δικαιώματα και διαχωριστικά τείχη, αλλά και την αποφασιστικότητα των Κυπρίων να συνεχίσουν τον αντικατοχικό τους αγώνα, με σύνεση, καρτερία, αγωνιστικότητα και πίστη στα δίκαιά τους, με τη συμπαράσταση του απανταχού ελληνισμού και όλων των φιλελεύθερων και προοδευτικών λαών της Ευρώπης και του κόσμου.

Παραπέμποντας στη συνέχιση της τουρκικής αδιαλλαξίας και καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους, τα Ηνωμένα Έθνη και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν την επιρροή και τις πιέσεις τους ώστε η κατοχική Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να αρχίσει να συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα, ο κ. Λυσσιώτης τόνισε πως η επανένωση του νησιού μέσα στο πλαίσιο μιας ειρηνικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες του 1955-1059 που πέθαναν για την πατρίδα με το όραμα της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Στην ιστορία των αγώνων του κυπριακού λαού, στον ηρωισμό του και στις αυτοθυσίες χιλιάδων αγωνιστών για την ανεξαρτησία, ελευθερία και δημοκρατία της πατρίδας τους, της Κύπρου, αναφέρθηκε στη δική του σύντομη ομιλία ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, καλώντας αυτούς που έχουν σήμερα τις ευθύνες στον κόσμο, να δώσουν σύντομα στην Κύπρο την ελευθερία της.
Keywords
Τυχαία Θέματα