Στο προσκήνιο ο ρόλος των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν σε ένα άνετο κρησφύγετο της πόλης Αμποταμπάντ στο βορειο-δυτικό Πακιστάν ενίσχυσε τις υποψίες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια για σχέσεις ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν με εξτρεμιστικά ισλαμικά δίκτυα και οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα ή οι Ταλιμπάν.

Ο αρχηγός της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε στο αμερικανικό Κονγκρέσο κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης
χθες ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες πρέπει είτε να γνώριζαν την ύπαρξη του κρησφύγετου του Μπιν Λάντεν, είτε να είναι ανίκανες.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν διέθεσαν εμμέσως ή αμέσως στον Μπιν Λάντεν το τελευταίο του κρησφύγετο κοντά σε μία γνωστή Στρατιωτική Ακαδημία, το ιστορικό των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών δημιουργεί υποψίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο πολυετής τζιχάντ (ιερός πόλεμος) εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έχει συμπήξει συμμαχίες ανάμεσα στις ισλαμιστικές οργανώσεις της περιοχής και τις πακιστανικές υπηρεσίες, κυρίως στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες (ISI). Αυτοί οι δεσμοί δεν διερράγησαν ποτέ μετά τις γεωστρατηγικές και πολιτικές μεταβολές που έφεραν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις της Νέας Υόρκης, ο τότε πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ έστειλε τον αρχηγό των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, τον υποστράτηγο Μαχμούντ Άχμαντ, στο Αφγανιστάν για να πιέσει τον ηγέτη των ταλιμπάν μουλά Όμαρ να παραδώσει τον Μπιν Λάντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, φημολογείται ότι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών έκανε ακριβώς το αντίθετο.

"Ο σέιχ Οσάμα είναι ένα διαμάντι και δεν πρέπει να τον χάσουμε", ψιθύρισε ο Αχμάντ, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν ευρύτατα στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών, στο αυτί του μουλά Όμαρ μετά το τέλος της συνάντησής τους, η οποία, κατά την επίσημη εκδοχή, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Ο Μουσάραφ απομάκρυνε τον Άχμαντ από το ISI και έδωσε εντολή για τη στενή παρακολούθηση των εξτρεμιστών ισλαμιστών, γεγονός που δεν απέτρεψε την ανάπτυξη του δικτύου των Ταλιμπάν κάτω από τη μύτη τους.

Την ώρα που ο Μουσάραφ εξασφάλιζε κάποιο διεθνή σεβασμό δίνοντας την άδεια στις αμερικανικές δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν από βάσεις στο πακιστανικό έδαφος, η Αλ Κάιντα και στελέχη των Ταλιμπάν ανασυντάσσονταν στο Πακιστάν στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επόμενη φάση του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Επί σειρά ετών πακιστανοί αξιωματούχοι απέρριπταν κατηγορηματικά φήμες για την παρουσία του Μπιν Λάντεν και του υπαρχηγού του, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στις περιοχές των φυλών της αφγανο-πακιστανικής μεθορίου.

Το Ισλαμαμπάντ απέρριπτε επίσης τις φήμες ότι ο μουλάς Όμαρ προήδρευε από την Κουέτα του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ταλιμπάν.

Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν υψηλό επαγγελματισμό και έχουν αναπτύξει χιλιάδες
Keywords
Τυχαία Θέματα