Θα πλήξει και την ένοπλη δράση στον Καύκασο

Με το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν θα πληγεί η δράση των ένοπλων ισλαμιστών στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, στη Ρωσία, εκτίμησε χθες Τρίτη περιφερειακός ηγέτης. Ο Βόρειος Καύκασος μαστίζεται από τη βία που ενισχύεται από τις εξορίες επί σοβιετικής εποχής και τους δύο αποσχιστικούς πολέμους στην Τσετσενία από
το 1994, περιοχή όπου οι αντάρτες που επιδιώκουν ένα αυτόνομο ισλαμικό κράτος, πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές επιθέσεις.

Παρότι οι πολιτικοί αναλυτές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της ρωσικής κυβέρνησης ότι η αλ Κάιντα παίζει βασικό ρόλο στη δράση των ενόπλων στο Βόρειο Καύκασο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ασκεί επιρροή.

"Η εξόντωσή του...θα μειώσει σημαντικά τη δραστηριότητα των διεθνών τρομοκρατών στη Ρωσία και συγκεκριμένα στο Βόρειο Καύκασο," δήλωσε ο Γιούνους-Μπεκ Γιενκούροφ, υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο ηγέτης της περιοχής της Ινγκουσετίας, που βρίσκεται κοντά στην Τσετσενία.

Οι ιστοσελίδες οι οποίες στηρίζουν τους ενόπλους αναφέρθηκαν στο θάνατο του μπιν Λάντεν, χωρίς ωστόσο να σχολιάσουν τη σημασία του για τους ίδιους ή την εκστρατεία τους.

"Είναι πολύ γνωστό ότι οι τρομοκράτες συνδέονται σαν κρίκοι της ίδια αλυσίδας," αναφέρει ανακοίνωση του Γιενκούροφ, ο οποίος επέζησε απόπειρας δολοφονίας του από βομβιστή καμικάζι το 2009.

Ένας από τους γνωστότερους μέντορες της αλ Κάιντα, ο ιορδανός Αμπού Μοχάματ αλ Μακντίσι, κάνει δημόσιες δηλώσεις στήριξης του τσετσένου αυτονομιστή Ντόκου Ουμάροφ, ενώ πολλοί ξένοι ένοπλοι που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο Βόρειο Καύκασο στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

"Ο δεσμός της αλ Κάιντα με το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα της τζιχάντ και η τωρινή συμμαχία τους αποδεικνύεται," δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γκόρντον Χαν, ανώτατος ερευνητής στο αμερικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Monterey.

Ωστόσο ο Χαν ο οποίος παρακολουθεί την ισλαμιστική βία στη Ρωσία υποστηρίζει ότι "ο θάνατος του μπιν Λάντεν (δεν) θα έχει μία σημαντική άμεση επίδραση", στη δράση των ενόπλων στο Βόρειο Καύκασο, εξαιτίας των εδραιωμένων δικτύων χρηματοδότησης ανά τη Μέση Ανατολή.

"Όσο περισσότερες πηγές διαθέτουν, τόσο περισσότερο μπορούν να συνεχίζουν τη δράση τους σε δύσκολους καιρούς. Είναι πολύ ταλαντούχοι, έχουν κίνητρο και εγώ δεν θα τα υποτιμούσα αυτά," σχολιάζει ο Χαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα