Απέτυχε ο Γκιουλ - Δεν αλλάζει η επιφυλακτική στάση για την Τουρκία

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αυστρία -- η πρώτη που έκανε αρχηγός του τουρκικού κράτους στη χώρα αυτή εδώ και δεκατρία χρόνια --, που ολοκληρώθηκε σήμερα, δεν μπόρεσε τελικά, παρά τις προφανείς έντονες προσπάθειες του ίδιου, να επηρεάσει την επιφυλακτική ως αρνητική στάση της αυστριακής ηγεσίας στο ενδεχόμενο της πλήρους τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό, παρά την επανειλημμένη διακήρυξη από τον κ. Γκιουλ κατά τις επαφές του στη Βιέννη, της θέσης του ότι από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έβγαιναν κερδισμένες
και οι δύο πλευρές, αλλά και παρά τις παραπομπές του στο γεγονός της εντατικοποίησης και συνεχούς αύξησης των αυστροτουρκικών οικονομικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, από τους συνομιλητές του αφενός να υπάρξει καλύτερη πληροφόρηση του αυστριακού λαού -- ο οποίος, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, δεν υποστηρίζει την τουρκική ένταξη -- ως προς τα επιπλέον οφέλη που θα προέκυπταν από την συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ και αφετέρου να αποφευχθεί μια παρεμπόδιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, ο κ. Γκιουλ, εκφράζοντας κριτική στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει προσχωρήσει στην Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ αλλά δεν είναι μέλος της, ζήτησε διευκολύνσεις στο θέμα θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Σοσιαλδημοκράτης Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, κατέστησε σαφές μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνιστούν διαδικασία με ανοικτή κατάληξη, προσθέτοντας πως σε περίπτωση απόφασης για ένταξη της Τουρκίας, αυτή θα τεθεί σε ένα επιβεβλημένο, από το αυστριακό Σύνταγμα, δημοψήφισμα στην Αυστρία.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, επανέλαβε την γνωστή πάγια αυστριακή τοποθέτηση, που έχει γίνει ήδη πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005 -- όταν η Αυστρία είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τη διατύπωση περί στόχου πλήρους ένταξης--, για μια μόνον "προνομιακή σχέση" της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο κ. Σπίντελεγκερ δεν παρέλειψε να παραπέμψει στο γεγονός πως μπορεί μεν να διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όμως η σημειούμενη πρόοδος είναι ελάχιστη καθώς έχει "παγώσει" μια σειρά κεφαλαίων.

Αλλά και ο γνωστός για την ιδιαίτερα διπλωματική και μετριοπαθή γλώσσα του ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δεν παρέλειψε να επισημάνει στον Τούρκο επισκέπτη του, πως πρόκειται για "δύσκολες διαπραγματεύσεις", οι οποίες όμως, όπως είπε, έχουν αποφασιστεί ομόφωνα από την ΕΕ και θα πρέπει να είναι "ανοικτές και δίκαιες".

Ο κ. Φίσερ τόνισε ακόμη πως κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών, το οποίο, όπως σημείωσε, για συνταγματικούς λόγους, θα πρέπει να τεθεί σε δημο
Keywords
Τυχαία Θέματα