Στάση αναμονής απο την Ευρωζώνη

Στάση αναμονής προβλέπεται να κρατήσει για πέμπτο διαδοχικό μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφεύγοντας στη σημερινή της συνεδρίαση μία νέα μείωση του βασικού επιτοκίου, παρά το γεγονός ότι όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ανάγκη από κάθε δυνατό στήριγμα.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ελληνικό ζήτημα, εν μέσω σεναρίων για τη συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην ελάφρυνση του χρέους.

Η τελευταία έρευνα της Markit έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της νομισματικής ένωσης παρέμεινε το Νοέμβριο σε τροχιά συρρίκνωσης, αν και ελαφρώς βραδύτερης, με το σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 46,5 μονάδες, έναντι 45,7 τον Οκτώβριο. Εκτιμάται, όμως, ότι δύσκολα θα επανέλθει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει τη συρρίκνωση από την επέκταση, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν αποκλείεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% τους επόμενους μήνες.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι θα συζητηθεί οπωσδήποτε η πρόταση για μετακύλιση (roll over) της λήξης των ελληνικών ομολόγων, που έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με έγγραφο από τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, μία τέτοια κίνηση θα απάλλασσε την Ελλάδα από την ανάγκη πληρωμής 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14 και επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16. Ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει πάντως να προσέξει πολύ το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει για το θέμα, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση άμεσης χρηματοδότησης μιας χώρας από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που αντιβαίνει στο κοινοτικό Δίκαιο.

***

Συγκλίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αποκλίνουν στο δημοσιονομικό πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι, για να αποφύγουν τυχόν αδιέξοδο που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις με την τρόικα, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης, στοχοποιώντας χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο χρόνος για μια ακόμη φορά εκπνέει, καθώς οι προθεσμίες «τρέχουν», αφού έως τις 11 Δεκεμβρίου και πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 13ης τρέχοντος, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπερ-δόσης προς τη χώρα μας, θα πρέπει το εν λόγω σχέδιο νόμου να έχει κατατεθεί στη Βουλή και, φυσικά, το πρώτο σκέλος του που αφορά τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αφού είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές μας.

Παρ' όλα αυτά, οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται, οι γραμμές είναι πολλές και ακόμη περισσότερες οι προτάσεις για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που αφορούν στην ενίσχυση των τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις i-Reporter