Στον εισαγγελέα ο Θέμος

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εις βάρος του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμου Αναστασιάδη.
Είχε προηγηθεί παραγγελία του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα κ. Σπύρου Μουζακίτη, ο οποίος διενήργησε την ποινική προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης των «μαύρων» πέντε εκατομμυρίων ευρώ τα οποία κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2007 στην τράπεζα
B.N.P Paribas.

Η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του εκδότη -η οποία αυτομάτως έβαλε τέλος σε μια πολύχρονη εισαγγελική διερεύνηση των «μαύρων» εκατομμυρίων- ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου του 2012, όταν ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος από την ΙΓ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών.

Από εκεί προέκυψε ότι ο εκδότης δεν μπορεί να δικαιολογήσει 3.956.821 ευρώ από τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του.

Έτσι, λοιπόν, οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν εναντίον του δίωξη-φωτιά για:

Α) φοροδιαφυγή «συνισταμένη στην υποβολή ανακριβούς δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος κατά το οικονομικό έτος 2008 με αναλογούντα φόρο 1.631.655 ευρώ που αντιστοιχεί σε μη δηλωθέν εισόδημα ποσού 3.956.821 ευρώ και

Β) νομιμοποίηση εσόδων εγκληματικής δραστηριότητας κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Πλέον, ο Θέμος Αναστασιάδης καλείται να απολογηθεί ενώπιον του τακτικού ανακριτή, ενώ υπενθυμίζεται ότι εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδικασθεί η υπόθεσή του και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό του ποσού που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.

Τα πορίσματα του ΣΔΟΕ

«Όπλο» των εισαγγελικών Αρχών για την περίπτωση του εκδότη αποτέλεσαν οι πορισματικές αναφορές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), από τις οποίες προέκυπτε ότι ο Θέμος Αναστασιάδης δεν μπορούσε να δικαιολογήσει μεγάλο μέρος του ποσού που είχε καταθέσει στις τράπεζες. Στην αναφορά που συνετάχθη στις 13 Μαΐου του 2011 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και απεστάλη στις εισαγγελικές Αρχές επισημαίνεται ότι ο εκδότης αδυνατεί να «δικαιολογήσει» την ύπαρξη 3.360.540,95 ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του.

Οι ελεγκτές της υπηρεσίας στην αναφορά τους τονίζουν ότι από τον έλεγχο που διεξήγαγαν προέκυψε πως το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό δεν δικαιολογείται ως διαθέσιμο κεφάλαιο από τα φορολογηθέντα εισοδήματά του και ζητούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να πράξει αναλόγως, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Αφορμή για την έναρξη της έρευνας στάθηκαν δύο καταθέσεις μετρητών που έκανε ο δημοσιογράφος στο κατάστημα της τράπεζας B.N.P. Paribas στο Κολωνάκι, στις 20 και 23 Ιουλίου του 2007.

Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου του 2007, ο εκδότης πραγματοποίησε κατάθεση μετρητών ύψους 2.486.000 ευρώ σε λογαριασμό που διατηρούσε στην εν λόγω τράπεζα, ενώ κατέθεσε άλλα 2.487.500 ευρώ (σε λογαριασμό που άνοιξε την ίδια ημέρα), τα οποία λόγω του προχωρημέ
Keywords
Τυχαία Θέματα