ΔΗΜΑΡ: Η απλή αναλογική απαραίτητη και ώριμη επιλογή

Αν και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είχε μείνει εκτός της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο κ. Φ. Κουβέλης σπεύδει να προβάλλει την άποψη, μέσω της εισήγησής του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (4.12.2012), ότι σήμερα η καθιέρωση της απλής αναλογικής «αποτελεί πλέον μία απαραίτητη και ώριμη επιλογή».
Η Αγ. Κωνσταντίνου φέρνει την απλή αναλογική όχι μόνο στο τραπέζι του δημόσιου
διαλόγου αλλά και στη συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Φαίνεται ότι οι πολιτικές ανακατατάξεις που κυοφορούνται ημέρα την ημέρα οδηγούν στην ανάδειξη ενός θέματος, που είχε βγει προ πενταμήνου από τη συμφωνία της τρικομματικής, λόγω διαφορετικής προσέγγισης.

Τώρα όμως στο μικροσκόπιο της Αγ. Κωνσταντίνου έχουν τεθεί οι εξελίξεις από το «φυλλορρόημα» του ΠΑΣΟΚ -πρόσφατη κομματική απώλεια ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος προχώρησε στη συγκρότηση πολιτικής κίνησης- αλλά και η διαγραφόμενη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδικεί πλέον την πρώτη θέση στο εκλογικό πεδίο.

Ο κ. Φ. Κουβέλης παρεμβαίνει, επιδιώκοντας να μην εγκλωβιστεί η ΔΗΜΑΡ, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, στη διελκυστίνδα ενός νέου δικομματισμού, αυτή τη φορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ παρουσιάζουν την πρόταση για την καθιέρωση απλής αναλογικής, αφ΄ενός ως πάγια θέση του κόμματος και αφ΄ετέρου ως σύμφωνη με την ανάγκη διαμόρφωσης κυβερνήσεων συνεργασίας μακράς πνοής, κάτι που όπως λένε στην Αγ. Κωνσταντίνου, αφορά και την σημερινή κυβέρνηση αλλά και τον προσανατολισμό της χώρας προς γόνιμες συγκλίσεις.

Η υπόθεση αυτή ανασύρεται από την Αγ. Κωνσταντίνου, λίγες ημέρες αφότου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, ανοίγοντας τις εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε πολιτικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η έναρξη συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παράλληλα, όμως υπάρχουν και τα σενάρια από το «γαλάζιο» επιτελείο που θέλουν τη ΝΔ να εξετάζει διάφορες εκδοχές εκλογικών συστημάτων, με μείωση εκλογικών περιφερειών ή αναλογικότερο σύστημα ως παραλλαγή του γερμανικού. Γι αυτό άλλωστε, ήδη δίνουν και παίρνουν οι «κακές γλώσσες» που λένε ότι η ΔΗΜΑΡ λειτουργεί σαν …λαγός της ΝΔ, για να φρενάρει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, στο ερώτημα «γιατί τώρα αυτή η πρόταση;», το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, αφού ξεκαθαρίζει ότι ούτε πληροφορίες έχει ούτε εκτιμήσεις κάνει για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επιμένει ν απαντά ότι σε αυτή τη φάση την οποία διέρχεται η χώρα η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνει με όρους που να μην καθορίζονται ούτε από την «καρικατούρα του δικομματισμού», ούτε από «το κυνήγι της αυτοδυναμίας».

Με άλλα λόγια , επιμένει ότι οι πολιτικές συνεργασίες που είναι αναγκαίες, «για το σήμερα και το αύριο της χώρας» αλλά και η «αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος» πρέπει να γίνουν με γνώμονα ευρύτερες συγκλίσεις στη βάση πολιτικών θέσεων και προ
Keywords
Τυχαία Θέματα