Σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά

Είκοσι δύο χώρες υπέγραψαν στο Παρίσι το προσχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κοκαΐνης, κατά τη διευρυμένη σύνοδο της G8 στην οποία συμμετείχαν και επτά διεθνείς οργανισμοί.

Οι συνομιλίες των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των 22 χωρών κατέληξαν στη σύνταξη ενός σχεδίου που προβλέπει τη μεταξύ τους συνεργασία για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών παγκοσμίως. Το εξασέλιδο σχέδιο, στο οποίο οι χώρες δεσμεύονται να βελτιώσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να μοιράζονται τις πληροφορίες τους και να ενισχύσουν τη ναυτική συνεργασία τους,
θα παραπεμφθεί για επικύρωση στη σύνοδο κορυφής της G8, που θα διεξαχθεί στην Ντοβίλ της Γαλλίας στις 26 και 27 Μαΐου.

Ένα από τα κυριότερα σημεία των συνομιλιών ήταν η πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να χρησιμοποιούνται τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών για να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου κοκαΐνης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ιδέα της σύστασης του ταμείου, που θα τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), έτυχε ευρείας αποδοχής. Ορισμένες χώρες όμως αντιμετωπίζουν νομικά εμπόδια στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κλοντ Γκεάν, που προήδρευσε των συνομιλιών, έκανε λόγο για πιθανές σχέσεις μεταξύ του εμπορίου ναρκωτικών και τρομοκρατικών ενεργειών, κατονομάζοντας μάλιστα την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi). "Πολλοί Αφρικανοί υπουργοί αναφέρθηκαν σε πιθανές σχέσεις μεταξύ της Aqmi και του εμπορίου ναρκωτικών", είπε ο Γκεάν, δίνοντας ως παράδειγμα ένα αεροπλάνο που "προσγειώθηκε πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή του Σάχελ και ήταν γεμάτο με κοκαΐνη".

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του Αφγανιστάν όπου "γνωρίζουμε καλά ότι οι Ταλιμπάν χρηματοδοτούνται από την καλλιέργεια" παπαρούνας. Είπε επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Ροδρίγο Ριβέρα, που εκπροσωπούσε τη χώρα του στη σύνοδο, αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις της μαρξιστικής οργάνωσης FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) με το εμπόριο ναρκωτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα