Προειδοποιούν κατά της "βιαστικής" αποχώρησης από το Αφγανιστάν

Δύο σημαίνοντες αμερικανοί Γερουσιαστές προειδοποίησαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά μιας "βιαστικής" και "αυθαίρετης" αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.

"Μια πρόωρη αποχώρηση από το Αφγανιστάν θα ήταν λάθος", εκτίμησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρι μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, της οποίας προεδρεύει.

"Θα πρέπει μάλλον να εργαστούμε για μια πιο διακριτική παρουσία", πρόσθεσε.

Από την
πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ, ο ανώτατος εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος "δεν θα πρέπει να αποσύρει έναν αριθμό στρατιωτών αυθαίρετα", αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμόσει "ένα νέο σχέδιο για να πετύχει στο Αφγανιστάν".

Ο Λούγκαρ διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να στηρίζεται σε έναν σαφή ορισμό των "παραμέτρων", οι οποίες θα πρέπει να θεωρηθούν ως πάγιες, πριν μπορέσει να αποφασίσει αν η χώρα είναι αρκετά ασφαλής για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι παρατηρήσεις αυτές ήρθαν λίγες μόλις ημέρες μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν που σκοτώθηκε από αμερικανούς κομάντο στο Πακιστάν. Πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον διερωτώνται μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα για τη σκοπιμότητα της διατήρησης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν".

Όμως σύμφωνα με τον κ. Λούγκαρ, μια "επαναξιολόγηση" της πολιτικής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ήταν απαραίτητη και πριν από το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο γερουσιαστής διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα στο Αφγανιστάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα